In deze blog vertel ik graag waarom ik als Vlaamse studente koos om mijn afstudeerstage bij Sterk Werk in Rotterdam te doen en of een communicatiestage in Nederland dan zo anders is dan in Vlaanderen.

Wat brengt een Vlaamse studente naar Rotterdam?

Als communicatiestudente aan de Universiteit van Gent was ik op zoek naar een boeiende stageplaats. Maar wat brengt een Vlaamse studente naar een Rotterdams communicatiebureau? Niet de lekkere stroopwafels of die leuke kubuswoningen. Wel de directe en gedurfde communicatie waar de Nederlanders (in Vlaanderen toch) om bekend staan. En daar kunnen wij Vlamingen nog wat van leren! Bij ons verloopt de communicatie in het bedrijfsleven naar mijn mening vaak nogal formeel. Dit werkt misschien in een overheidscontext, maar absoluut niet in de uiterst competitieve en continu veranderende markt waar veel organisaties zich tegenwoordig in bevinden. Daarom hoop ik bij Sterk Werk ervaring op te doen om met to-the-point en gevatte communicatie een doelgroep te bereiken.

Een wereld van verschil

Zoals de Nederlandse expert in interculturaliteit Geert Hofstede het verwoordt: “No two countries (…) with a common border and a common language are so far culturally apart (…) as (Dutch) Belgium and the Netherlands.” We delen een grens en zelfs een taal, maar toch zijn er enorm veel verschillen tussen België en Nederland, ook wat bedrijfscommunicatie betreft. Nederlanders zijn heel rechttoe/rechtaan: ja betekent ja en nee is ook echt nee. In Vlaanderen gebeurt die communicatie eerder impliciet en leer je vaak meer uit de non-verbale boodschap. Ook is Vlaanderen in vergelijking met Nederland erg formeel en zelfs wat stijf. Toen ik op mijn eerste stagedag op kantoor warm verwelkomd werd door onze officemanager Wanda, zei ze meteen: “Ik weet dat jullie in Vlaanderen vaak ‘u’ gebruiken, maar ons mag je zeker met ‘je’ aanspreken!”

We delen een grens en een taal, maar toch zijn er enorm veel verschillen tussen België en Nederland.

En hoe kwam ik bij Sterk Werk terecht?

Een tip die ik uit een vorige stage meekreeg, is om te kijken hoe Nederlandse concurrenten het aanpakken “want zij durven net wat meer in hun communicatie.” En zo gezegd, zo gedaan! Ik solliciteerde bij Sterk Werk en enkele dagen later kreeg ik al een enthousiast belletje van managing director Frans (een Vlaming zou dan weer een omslachtige mail sturen om een call in te plannen ?). Al snel was alles in kannen en kruiken en zo kwam ik bij Sterk Werk terecht om de komende 10 weken mijn afstudeerstage te lopen. Ik kreeg meteen de verantwoordelijkheid om de lancering van de nieuwe website in goede banen te leiden en ik ben ook benieuwd naar welke uitdagingen er nog op mijn pad zullen komen.

Net iets té gedurfd

Mijn allereerste ervaring in Rotterdam was iets minder fijn. Tijdens een zonnige picknick in het Kralingse Bos kwam een hond naar me toe gelopen en schrokte de laatste happen van mijn pastasalade op. Toen de eigenaar zonder veel haast zijn huisdier bij me weg kwam jagen, vroeg mijn vriend hem wat boos waarom hij zijn hond niet aan de leiband hield. “Nou meneertje, hier mogen honden vrij lopen hoor.” Het klonk alsof het onze eigen schuld was. Lekker direct, maar dan misschien weer net iets té gedurfd…

Solliciteer voor een afstudeerstage

Gelukkig is het Sterk Werk team heel erg warm en vriendelijk. Ben je ook op zoek naar een stageplaats waar er extern, maar ook intern heel sterk en vlot gecommuniceerd wordt? Neem dan contact met ons op.