“Iedereen had het erover”: een kijkje op de jaren na de crisis

 

In het RTL-programma “Iedereen had het erover” gaat presentator Art Rooijakkers op bezoek bij hoofdpersonen, slachtoffers en/of nabestaanden van een incident, crisis of ramp die 10 tot 15 jaar geleden landelijk groot in het nieuws was. Het programma behandelt elke aflevering ongeveer twee gebeurtenissen die bij de kijker een “oh-ja-moment” opleveren. In 2019 kwam er al eens seizoen op televisie waarin onder meer aandacht werd besteed aan onder andere zeilmeisje Laura en het neergestorte vliegtuig van Turkish Airlines. Na het succes van dit seizoen brengt RTL in 2021 een tweede seizoen uit.

 

Songfestival en crisis

In het tweede seizoen gaat Rooijakkers langs bij Sieneke die tijdens het Nationaal Songfestival op een wel heel bijzonder manier, door Pierre Kartner werd gekozen om naar het Eurovisie songfestival in Oslo te gaan. Kartner voelde zich op het moment suprême voor het blok gezet; na een minutenlange discussie live op televisie koos hij uiteindelijk Sieneke als uitverkorene voor het Europese spektakel.  De toen 17-jarige Sieneke kreeg flinke kritieken te verduren, uiteenlopend van haar jurk tot haar ouderwets ogende kapsel. In de eerste aflevering van dit tweede seizoen blikt ze hierop terug en vertelt ze hoe zij dit destijds heeft ervaren.

Terugkijken in crisissituaties

Ook gaat de presentator langs bij de in Dagestan ontvoerde Arjan Erkel die ruim 600 dagen gevangen werd gehouden. Erkel was werkzaam bij Artsen zonder Grenzen toen hij ontvoerd werd. Zijn vader gaf de strijd om zijn zoon terug te krijgen nooit op en zag zijn zoon, weliswaar pas na 600 dagen, weer heelhuids terugkeren. Beiden vertellen hoe dit was en ook vertelt Erkel onder welke omstandigheden hij moest leven. Daarnaast komt zijn vrouw aan het woord. Ze vertelt over het door haar echtgenoot geschreven boek dat zij niet kan lezen omdat ze dat te ingrijpend vindt.

Een aanrader voor crisiscommunicatieliefhebbers

Al met al een interessante serie omdat er na afloop van de crisis gekeken wordt hoe het nu gaat met de personen die toen zo prominent in het nieuws waren. Het tweede seizoen van ‘Iedereen had het erover’ is elke woensdagavond om 21:30 bij RTL 4 te zien en op Videoland.

Ook interessant...

Lees onze visie op crisiscommunicatie. Dit geeft je houvast voor het opzetten en het behoud van een crisisorganisatie.

Ook interessant...

Lees onze visie op crisiscommunicatie. Dit geeft je houvast voor het opzetten en het behoud van een crisisorganisatie.

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier