Jaaroverzicht 2020

2020 was een crisisjaar dat we niet snel zullen vergeten. Naast heel erg veel COVID-19, was er ook nog genoeg ander crisiscommunicatienieuws. Sterk Werk rubriceerde in het oog springende nieuwsberichten uit de wereld van sport, entertainment, politiek en media. Met de opmerking dat iedere selectie subjectief is en doorgaans verre van compleet.

Excuses

2020 was het jaar met opvallend veel excuses. Sporters, politici, de Koning en zelfs Sinterklaas zeiden sorry.

Turncoaches door het stof
De maand juli gaat de boeken in als de excuusmaand voor de turnwereld. Na jaren van stilte kwamen verschillende turnsters naar buiten met schrijnende verhalen over stelselmatige fysieke en mentale mishandelingen. Vervolgens boden Turncoaches Gerrit Beltman en Vincent Wevers hun excuses aan. De één overigens wat geloofwaardiger dan de ander. Ze beloofden verandering voor de turnsters en zagen in dat hun daden niet goed (te praten) waren. Zullen deze excuses daadwerkelijk leiden tot een cultuurverandering of blijven het slechts woorden om de gemoederen te sussen?

Heks Degeneres
Waar er normaal gesproken niets dan lof is voor de Amerikaanse presentatrice, kwamen er in juli hele andere verhalen naar buiten. Ellen Degeneres zou zich achter de schermen gedragen als een heks en zich schuldig gemaakt hebben aan seksueel wangedrag en intimidatie op de werkvloer. Waar Degeneres aanvankelijk niet op de geruchten wilde reageren, trapte zij haar nieuwe seizoen toch met een excuus af. Degeneres verpakte haar excuses als een echte comedian: boordevol grapjes.

Geloofwaardige minister?
In augustus ging Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus flink de mist in. Dé bewindsman die erop toe zag dat de coronamaatregelen goed werden nageleefd, hield zich niet aan zijn eigen regels. Tijdens zijn bruiloft werd de anderhalvemetermaatregel even vergeten. Helaas voor de minister werd deze fout op de gevoelige plaat vastgelegd en was ontkennen geen optie. Boegbeeld Grapperhaus koos voor de veilige optie, bood zijn excuses aan en ging diep door het stof. Ondanks zijn ‘foutje’ is hij volgens zijn zeggen nog steeds geloofwaardig als minister. Maar of iedereen het daar mee eens is?

Rapper Akwasi zorgt voor onrust
“Op het moment in november dat ik een zwarte piet zie, trap ik die hoogstpersoonlijk op zijn gezicht”. Deze woorden van rapper Akwasi zorgden voor veel opschudding. Sociale media ontploften met kritiek en onbegrip voor Akwasi. Toch was het lang wachten op het excuus. Waarom het zo lang duurde? Omdat hij “tijd nodig had om tot zichzelf te komen”, aldus de rapper. In een geschreven brief maakte Akwasi zijn excuses en gaf aan dat hij dit incident graag achter zich wil laten.

Spijt(video)
Waar eerst premier Mark Rutte spijt betuigde voor zijn inschattingsfout over het vakantietripje van de koning en zijn gezin, heeft ook het koningspaar zelf excuses aangeboden in wat de spijtvideo werd. “Met spijt in mijn hart richt ik mij tot u”, zo begon koning Willem-Alexander zijn spijtbetuiging. “Ondanks dat de reis binnen de voorschriften paste, was het geheel onverstandig. Ons eigen besluit om terug te keren, is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan”, aldus het koningspaar. Deze spijtbetuiging leverde het koningspaar veel positieve reacties  op. Echter niet genoeg om vergeving te krijgen. Uit een enquête van Onderzoeksbureau Ipsos bleek namelijk dat het vertrouwen van de Nederlanders in de Koning door de Griekenlandreis fors is gedaald van 74 naar 47%

Sinterklaas
Denk je alle bijzondere excuses wel gehad te hebben, biedt zelfs Sinterklaas zijn excuses aan. Dit jaar gaf de Goed Heilig Man een onverwacht statement in het Sinterklaasjournaal. Een welgemeend excuus voor het verleden; hij zal namelijk nooit meer stoute kinderen meenemen naar Spanje. Kijk hier, vanaf 23.48, het excuus van Sinterklaas terug.

Verstopt excuus
Roald Dahl, een van de grootste verhalenvertellers van de wereld, had ook een duistere kant. Hij was een antisemiet en kwam hier kort voor zijn dood openlijk voor uit.  Zijn familie bood “diepe excuses aan voor de blijvende en begrijpelijke pijn die is veroorzaakt door sommige uitspraken.” De familie noemde Dahls uitlatingen onbegrijpelijk en stelt dat ze in schril contrast staan met de man de zij kenden. Er moet overigens lang gesnuffeld worden op de site om de verklaring te vinden.

Ongekend onrecht
“Ongekend onrecht.” Een harde en terechte titel voor het toeslagenrapport”, aldus ex-minister Lodewijk Asscher in een verklaring op Facebook over de toeslagenaffaire. “Woorden schieten eigenlijk te kort om te beschrijven hoezeer ouders zijn geraakt door een onredelijke, onrechtvaardige en onheuse behandeling door de overheid. De constatering over mijn eigen rol hierin zijn pijnlijk en vervullen mij met schaamte,” aldus de voorman van de PVDA. Het huidige kabinet heeft anderhalf jaar geleden al excuses aan de getroffen ouders aangeboden. Formeel is dat mede namens eerdere kabinetten en dus ook namens Asscher, maar hij wilde ook persoonlijk zijn excuses aanbieden. Opmerkelijk was dat iedereen elkaar de schuld gaf. Dat ontdekten de programmamakers van Even tot hier ook. De verdere afhandeling van dit voor de Nederlandse Overheid pijnlijke en nog steeds explosieve dossier zal zich ook in de rest van 2021 voortslepen.

 

Mediaoptredens

Begin nooit onvoorbereid aan een interview. Dat doet een beetje journalist namelijk ook niet. Een verkeerd woord of een handeling kan voor een stortvloed aan kritiek zorgen. Reputaties komen te voet, maar verdwijnen als het fout gaat te paard.

Famke Louise doet weer mee

Zangers Famke Louise staat volop in de spotlights als ze, net als tal van andere BN’ers, de hashtag #ikdoenietmeermee lanceert als protest tegen de coronamaatregelen. Een pijnlijk mediaoptreden bij Jinek volgde, waarna online bakken vol kritiek over haar werden uitgestrooid. Enkele dagen later gaat Famke Louise door het stof. Haar weifelend optreden wijt ze aan zenuwen. Ze was niet goed geïnformeerd en had alles beter moeten inschatten. Met IC-arts Diederik Gommers plaatste ze nog een Instagrambericht om de coronamaatregelen aan jongeren uit te leggen, maar ook hun band bekoelde later weer.

Gewoon je bek houden!

Premier Rutte wordt bevraagd over luidruchtige voetbalfans, die ondanks alle waarschuwingen en maatregelen, toch hun club toejuichten in De Kuip. Is het überhaupt te doen om dit aan voetbalfans te vragen? Rutte, zelf Feyenoordfan, denkt van wel: “Gewoon je bek houden als je er zit ,naar die wedstrijd kijken en niet schreeuwen.” De uitspraak levert Rutte veel kritiek op, maar ook lof en natuurlijk de nodige parodieën op sociale media.

Wil je meer lezen over emoties tijdens corona? Lees hier en hier meer.

Prehistorische bullsh*t van minister Slob

Minister Slob van Onderwijs doet een ongelukkige uitspraak als hij zegt dat ouders reformatorische scholen om een verklaring mogen vragen waarin ze homoseksualiteit afkeuren, mits de scholen toezien op een veilig leefklimaat voor de leerlingen. Slob ontving bergen kritiek, zowel van belangenorganisaties als politieke partijen. “Volledig de weg kwijt” en “prehistorische bullsh*t” zijn enkele van de reacties op de uitspraak. Wat volgt is het bekende terugkrabbelen: Slob noemt een verklaring van scholen die homoseksualiteit afwijzen ‘een brug te ver’.

Burgemeester blijft zelf niet thuis

Steve Adler, burgemeester van de Texaanse stad Austin, roept burgers op zoveel mogelijk thuis te blijven om de coronacijfers niet op te laten lopen. Prima oproep natuurlijk, alleen Adler deelde de boodschap in een filmpje opgenomen op zijn vakantieadres in Mexico… Hij was daar voor een bruiloft, die door de coronamaatregelen niet in Texas kon plaatsvinden.

Lekker broodje voor Dijksma

Sharon Dijksma, kersvers burgemeester van Utrecht, noemt de lokale specialiteit ‘broodje Mario’ in een uitzending van Op1 ‘vette kledder’. Onhandig, want het gaat juist om een gezond broodje zonder allerlei vettige troep erop dat vaak tijdens de lunch wordt gegeten. Dan zit er maar een ding op en dat is zelf een broodje halen, wat Dijksma dan enkele dagen later ook deed bij een broodjeszaak aan de Oudegracht. Zonder vette kledder!

Sport

Sporters hebben een voorbeeldrol voor hun fans, maar is wat ze doen en zeggen altijd fair play?.  De acht opvallendste gebeurtenissen op gebied van sport communicatie geven daarop het antwoord.    

Gudde goochelt met uitleg over stopzetten Eredivisie
KNVB-directeur Eric Gudde blinkt niet uit in communicatie bij zijn toelichting om de betaald voetbalcompetitie in maart definitief stil te leggen en in april of daarna niet meer te hervatten. Zijn uitleg zorgt voor kwaad bloed in onder andere Alkmaar, Utrecht en Leeuwarden. Want waarom werd de bekerfinale tussen Utrecht en Feyenoord niet meer gespeeld? Waarom promoveerde Cambuur Leeuwarden niet ondanks een straatlengte voorsprong? En kreeg Ajax het Champions League ticket terwijl het evenveel punten had als AZ? Waarom werd de competitie überhaupt niet hervat zoals na enkele maanden wel gebeurde in Spanje, Italië, Duitsland of Engeland? Gudde gaf wel uitleg, overtuigend was het allerminst.

BBQ Luuk de Jong zorgt voor ophef

Sevilla-aanvaller Luuk de Jong komt in het nieuws nadat hij met zijn teamgenoten en familieleden een barbecue hield. Een gezellig tafereel, maar omdat in Spanje net als in de rest van Europa een lockdown geldt, niet heel handig. De Jong en de andere spelers kauwen de bekende mediatekstjes voor: ze betuigen spijt, geven aan dat het niet handig was en gaan over tot de orde van de dag.

Johan Derksen onder vuur na Akwasi-uitspraak

In een van de laatste uitzendingen van Veronica Inside van het seizoen, vergelijkt Johan Derksen Akwasi met Zwarte Piet. Een enorme discussie barst los over de uitspraak van Derksen, die zelf spreekt van een ongelukkige grap. Veronica wijt een week later een speciale thema-uitzending van het programma aan racisme die zijn doel echter niet treft. Gevolg: ruzie tussen Derksen en Rene van der Gijp en presentator Wilfred Genee. Derksen en Van der Gijp voelen zich aangevallen door Genee in de racismediscussie en zeggen het programma vaarwel. Na een zomer rust, wat gesprekken en een herinnering van John de Mol aan het contract van de heren, zit het drietal in het nieuwe seizoen echter als vanouds weer gebroederlijk aan tafel.

Washington Redskins verandert naam en logo

Als gevolg van de Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten en de toenemende kritiek op de eigen naam, besluit footballteam Washington Redskins de naam en het clublogo te veranderen. De naam Redskins verwijst naar een weinig vleiende naam voor de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Al jaren was er protest tegen de naam, maar nu de racismediscussie in Amerika (en daarbuiten) in een stroomversnelling komt en ook grote investeerders sponsoren vragen om de club niet meer te steunen, zwichten de clubeigenaren. De Redskins gaan vooralsnog door het leven als Washington Football Team. Naar een spannendere naam wordt ongetwijfeld nog gezocht.

Horrorcrash Fabio Jakobsen

Wielrenners Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen spelen de hoofdrol in een absolute horrorcrash in een sprint tijdens de Ronde van Polen. Groenewegen wijkt fors van zijn lijn af en rijdt Jakobsen op topsnelheid de boarding in. Of eigenlijk, hij vliegt erover. Jakobsen is zwaargewond, vecht voor zijn leven en overleeft. Hij kan na tal van operaties eind 2020 weer voorzichtig wat rondjes fietsen. Groenewegen is ook aangedaan. Hij zit emotioneel volledig stuk en betuigt huilend spijt op camera. De hele wielerwereld valt over zijn gedrag heen. Woorden als ‘een aanslag’ passeren de revue, en een schorsing tot ver in 2021 volgt. Rechtszaken van zowel Jakobsen als zijn ploeg tegen Groenewegen staan voor 2021 op de agenda.

Basketbal bubble werkt

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA wordt sinds juli uitgespeeld op het terrein van Disney World in Florida. Na het stilleggen van de competitie door de coronacrisis besluit de NBA tot rigoureuze maatregelen om het seizoen alsnog af te ronden. In Disney World, waar blijkbaar ook de nodige sportstadions zijn, wordt een ware ‘bubble’ gecreëerd. De NBA is er helder over: niemand erin of eruit zonder testen en quarantaine vooraf. Geen publiek bij wedstrijden en alle spelers en begeleiders blijven tot en met de finale in oktober in deze bubble, tenzij ze eerder uitgeschakeld worden. Waar bij aanvang een enkele speler de bubble nog verlaat wegens familieomstandigheden en later in een stripclub wordt gespot, verloopt het seizoen zonder incidenten tot en met de door Los Angeles Lakers gewonnen finale. De bubble werkt: 0 coronabesmettingen.

Hij valt, hij valt…

“Hij staat, hij staat!” Wie kent niet de uitspraak van commentator Hans van Zetten tijdens de gouden afsprong van Epke Zonderland tijdens de Olympische Spelen in 2016? Van Zetten stapt in november echter op als commentator bij de NOS omdat zijn naam opduikt in publicaties over een turnzaak in 2011. Hij zou als erelid van turnvereniging Pro Patria een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van coach Frank Louter geprobeerd hebben te beïnvloeden. Ook liet hij zich in een boek kwetsend uit over jonge turntalenten die hun beklag deden over Louter. In een gesprek met de NOS kondigt Van Zetten hierop zijn vertrek aan. “Een wijs besluit”, aldus Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport.

Quincy Promes ‘ontbreekt’ op Ajax-training

Voetballer Quincy Promes wordt 13 december opgepakt op verdenking van het neersteken met een mes van een familielid tijdens een feest afgelopen zomer. De international, die dit seizoen op de velden nog weinig scherpte toonde, moet enkele dagen in voorarrest doorbrengen nadat de politie een tip krijgt over zijn betrokkenheid. Volgens zijn werkgever Ajax ‘verscheen hij niet op de training’ op de dag van zijn arrestatie. De club verwijst verder naar de advocaat van de speler en vindt het te voorbarig om op de berichtgeving te reageren. Promes ontkent schuldig te zijn en wordt enkele dagen later vrijgelaten, maar blijft verdachte in de zaak.

Communicatie tijdens coronacrisis

Crisiscommunicatie kan, mits professioneel ingezet, het verschil maken. Wat werkt wel en wat niet?

Strakke communicatie heeft altijd een dynamische uitwerking

Wel of geen mondkapjes? Mag ik nog naar het buitenland? Wat kan ik nog wél doen? Na iedere persconferentie van premier Rutte bleven burgers achter met onduidelijkheid over verschillende regels. Rutte concludeert: de communicatie over coronamaatregelen moet strakker. Maar bestaat strakke communicatie wel? Want iedereen interpreteert informatie op een andere manier. Het is juist dan belangrijk om te luisteren naar experts die opstaan tijdens een crisis, de zogenoemde ‘crisismakelaars’. Zij bepalen en vertalen het sentiment onder de bevolking. De perfecte boodschap van strak communiceren lijkt onmogelijk, maar reacties observeren en reageren, dat kan wel. Communicatie in crisistijd moet zo strak mogelijk, maar zal altijd dynamisch blijven, aldus communicatieprofessional Annette Klarenbeek. Lees ons advies aan Mark Rutte in deze blog.

Meeliften op de coronacrisis

Crisiscommunicatie komt nu bij elk bedrijf aan bod. Communicatiespecialist Erik van de Nadort ziet verschillende aanpakken voorbijkomen. Allereerst het bedrijf dat een boost krijgt door corona, maar daarbij even vergat ook de beveiliging aan te passen bij het massale gebruik van het videobellen via Zoom. Of het bedrijf dat toffe dingen doet om de wereld te helpen, maar eigenlijk vooral zichzelf helpt door shirts te verkopen voor het Rode Kruis voor een belachelijk hoge prijs. “Zet je social responsiblity activiteiten niet te veel op de voorgrond”, tipt Erik. Dan heb je ook nog de bedrijven die er niks van willen merken en wachten tot het virus op magische wijze verdwijnt. Of bedrijven die wel door kunnen werken zoals ze gewend waren, maar wat communiceer je dan? Pas je communicatie subtiel aan, let op je bewoordingen. Wat je vooral niet moet doen, is proberen aan te haken met het coronavirus, ofwel ‘newsjacking’. Kan je als bedrijf een graantje meepikken van de coronacrisis? Nee, absoluut niet.

Van coronacrisis naar communicatiecrisis

Na de zomer bereidde het kabinet zich voor op de tweede golf. Hoe leg je aan Nederlanders uit dat we in de zomer weer gezellig op een terrasje mogen zitten, maar dat het gevaar nog lang niet geweken is? Tijdens de eerste golf heerste angst, vanaf september heerst er coronamoeheid. De gedragsdiscipline neemt af en de besmettingsaantallen stijgen. Is het overheidsbeleid te laat ingezet? Zal het kabinet met de coronamelder in staat zijn om de virusverspreiding op de voet te volgen? De communicatiecrisis die voortkomt uit de coronacrisis wordt voelbaarder. Slogans als ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’ hebben minder invloed. Waar Rutte en de Jonge in september begonnen met: ‘Meer thuiswerken, kortere openingstijden en minder bezoekers in de horeca’, zijn we in december weer terug bij af: ‘Nederland gaat voor 5 weken in een harde lockdown.’

Wil je meer lezen over corona beeldcommunicatie? Lees dan onze blog.

Stress bij communicatieteams overheid

De communicatieteams bij de overheid hebben het zwaar in coronatijd, blijk uit een onderzoek van beroepsvereniging Logeion. De communicatieteams van de overheid en veiligheidsregio’s zijn het overzicht kwijt. Sinds het begin van de coronacrisis doen gemeentes en veiligheidsregio’s een groter beroep op hun communicatiemedewerkers. Ze hebben het drukker dan ooit tevoren. Als gevolg daarvan komen de medewerkers niet meer aan andere werkzaamheden toe. Om de teams te ondersteunen, wordt er extra mankracht ingezet en beter gekeken naar de prioriteiten. Doordat slechts een deel van de teams wordt voorzien van extra capaciteit, duurt deze werkdruk voort. Niet iedereen reageert overigens even sympathiek op deze onderzoeksresultaten

Vrouwelijke leiders wekken meer vertrouwen op

Wie zijn betere leiders, mannen of vrouwen? Uit het onderzoek van Worldcom Confidence Index (WCI) blijkt wel dat vrouwelijke leiders meer vertrouwen in hun omgang creëren tijdens de coronacrises dan mannen. In dit jaarrapport worden verschillende leiders met elkaar vergeleken. Het vertrouwen van vrouwelijke leiders nam toe met zeven procent, terwijl het vertrouwen in de mannen afnam. De voorbeeldvrouwen Jacinda Ardern (premier Nieuw-Zeeland), Angela Merkel (bondskanselier Duitsland) en Kamala Harris (vicepresident VS) scoren bijzonder goed.

Begrip voor lockdown

Tijdens de Torentjestoespraak van minister-president Mark Rutte, waarin het nieuws van een harde lockdown bekend werd, zaten mensen massaal aan de buis gekluisterd. Onder de 8,4 miljoen Nederlandse kijkers luisterde ook de Belgische topviroloog Marc van Ranst aandachtig naar de speech van Rutte. De topviroloog heeft begrip voor de harde lockdown. “Je zal alles uit de kast moeten halen om de cijfers omlaag te brengen en daarmee hopen dat jullie de paasvakantie halen”, aldus van Ranst. Met deze speech werd de premier door het NPO Radio 1 programma de Taalstaat uitgeroepen tot Taalstaatmeester van 2020. De speech wordt door de jury “historisch” genoemd. “Daarin werd in zuivere directe taal de situatie scherp geschetst, evenals de daaruit voortvloeiende maatregelen, die hij in rustige taal adequaat toelichtte.”

Wie kan je nog vertrouwen?

Dat sociale media niet altijd de meest betrouwbare bronnen zijn, weten we. Maar waar moet je dan wel op vertrouwen? Veel Nederlanders vallen in coronatijd terug op de overheid en traditionele media, blijkt uit onderzoek naar De Staat van media Nederland. Ons mediagedrag verandert tijdens de coronacrisis, we zijn argwanender dan voorheen.

Toch worden er juist nu veel complottheorieën verspreid van Bill Gates tot militaire laboratoria. Arjen Lubach stelt verschillende theorieën aan de kaak in zijn show

Demonstraties

Wel of geen Corona-maatregelen. Demonsteren blijven we doen.  

Black Lives Matter
In mei werd de wereld geschokt door de beelden van de arrestatie van George Floyd; een Afro Amerikaan die zeer hardhandig werd aangepakt door politieagenten. Hij overleed aan de gevolgen hiervan. Het zorgde voor een wereldwijd protest onder de naam: “Black Lives Matter (BLM)” Het was een noodkreet voor inclusiviteit, maar zorgde de protesten ook voor meer verwantschap of juist voor meer verdeeldheid? Ondanks de strenge coronaregels stond de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op 1 juni een BLM-demonstratie op de Dam toe.  Het bracht onverwachts zo’n 5000 demonstranten op de been en zorgde voor een politieke rel. “Burgemeester Halsema dacht meer op politiek niveau, minder bestuurlijk”, zo analyseert Paul Jansen aan de hand van het onderzoek naar wat er die dag misging.

Wit-Rusland blijft laatste dictatuur in Europa
In augustus kregen de inwoners van Wit-Rusland te horen dat Aleksandr Loekasjenko president is én blijft. Opponent Svetlana Tikhanovskaya trok ten strijde tegen deze dictator, maar het lukte haar niet hem van de troon te stoten. Dat hij 82% van de stemmen kreeg, geloven de Wit-Russen en zo ongeveer de rest van de wereld niet. Massademonstraties, rellen, arrestaties en uit- en opsluiting van oppositiekandidaten zijn het gevolg. Wit-Rusland zit nog altijd in de tang van buurman Rusland. Sinds 1996 hebben de landen een economische en militaire samenwerking. Voorlopig blijft Wit-Rusland na deze zomerse demonstraties– ondanks de druk vanuit onder andere Nederland -vooralsnog de laatste dictatuur van Europa.

Coronawet = dictatuur?
Om de verspreiding van het virus te voorkomen, moet de overheid regels invoeren die onder andere contactmomenten verminderen. Zo ontstond de coronaspoedwet. Maar hoe ver mag de overheid gaan met het dwingend voorschrijven van maatregelen? In Nederland gelden veel grondwettelijke vrijheden. Niet alles kan zo maar worden veranderd. Burgers die tegen deze coronaspoedwet zijn, uiten in september hun kritiek  tijdens demonstraties in Den Haag.  Ze vinden dat er gebrek is aan voldoende democratische controle. De wet en de daarbij horende coronamaatregelen zijn – met enige aanpassingen – toch aangenomen door het parlement.

Vrouwenrechten een stap terug in de tijd
Tienduizenden Poolse vrouwen gingen op 30 oktober de straat op in de hoofdstad Warschau om te protesteren tegen de aangescherpte abortuswet die sinds 22 oktober bestaat. Eerder dit jaar had Polen zich al teruggetrokken uit de Istanbul-Conventie, een Europees verdrag voor vrouwenrechten. Waar de rest van Europa vooruitgang wil op het gebied van vrouwenrechten, doet Polen een stap terug in de tijd. De abortuswet in Polen was al zeer beperkt, maar door verdere inperking zijn er nog meer vrouwenrechten ontnomen. Veel Poolse vrouwen wijken hierdoor uit naar Nederland, of ondergaan een illegaal traject in Polen met alle gevaren van dien. Waar gaat dat naartoe met de bescherming van mensenrechten en democratie in Polen?

Aanslag op vrijheid, gelijkheid en broederschap
Frankrijk wordt in oktober in het hart van de democratie getroffen door drie dodelijke aanslagen.  De Fransen reageerden diep geschokt en woedend tegelijk. Met duizenden gingen ze de straat op om de slachtoffers te herdenken. President Macron wil niet toegeven aan de terreur: “De angst gaat van kamp veranderen. De Islamisten in ons land moeten niet denken dat zij nog rustig kunnen slapen”, aldus Macron. De terreurdaden werden wereldwijd gezien als een aanslag op onderwijs en de vrijheid van religie/meningsuiting. Nederland reageerde opvallend laat. In een tweet sprak premier Mark Rutte pas na dagen zijn medeleven uit en bood hij de Fransen hulp aan.

Peruaanse politieke chaos
Peru is al geruime tijd een politieke chaos. Het land had binnen één week maar liefst drie presidenten. De Peruanen besloten massaal de straat op te gaan om te protesteren tegen de corrupte president, Martín Vizcarra. Francisco Sagasti is de nieuwe president. Hij is zijn presidentschap gestart met het tonen van medeleven aan alle slachtoffers en familieleden van de overleden demonstranten. Tot eind 2020 houdt Sagasti stand, maar houdt hij het echt vol? Of loopt de volgende president zich inmiddels warm?

Stikstofwet nog steeds in de lucht
Als het aan de boeren ligt, blijven ze ook de komende jaren boeren. Want de kritiek op de stikstofplannen is nog niet uit de lucht. Nog steeds rijden tractoren naar Den Haag of blokkeren ze distributiecentra van supermarkten. De boeren voelen zich in hun voortbestaan bedreigd. In oktober is er een stikstofwet gepresenteerd, maar daar werd in 2020 geen klap meer op gegeven. Wordt vervolgd in 2021.

Coronacrisis – Opmerkelijke gebeurtenissen

Coronanieuws, we worden er het hele jaar mee overspoeld. Door de hoeveelheid informatie ben je ondertussen misschien alweer de helft vergeten. Wat gebeurde er dit jaar allemaal precies? Wat ging goed en welke coronablunders zijn er gemaakt

Verzwegen virus
Het coronavirus was in januari Breaking Crisis News. Wat steeds duidelijker wordt, is dat China wel degelijk wist dat er iets aan de hand was, maar niemand durfde met het slechte nieuws te komen. Het duurde uiteindelijk zeven weken voordat de informatie de buitenwereld bereikte. Het is niet de eerste keer dat de Chinese autoriteiten de ernst van een virus heeft verzwegen. Ook in 2002 bij de Sars-uitbraak werd dit onder de pet gehouden. Beide keren leidde dit tot een pandemie.

Fake news tsunami
“Het coronavirus wordt veroorzaakt door het 5G-netwerk. Het virus komt uit een laboratorium. Je kan door 10 seconden je adem in te houden ontdekken of je corona hebt.” Allemaal geruchten en fake news die dit jaar de (sociale) media bevuilen. De hoeveelheid neemt inmiddels een ‘tsunami-achtige’ omvang aan. De oorzaak hiervan? Nepnieuws wordt zes keer zo snel verspreid dan betrouwbaar nieuws.  Gelukkig houdt de wetenschap rond dit thema steeds een controlerende vinger aan de pols.

Commotie over skitrip
Er ontstond veel commotie rond een ski-trip naar van de regelmatig publicitair benen brekende Groningse studenten vereniging Vindicat. Van tevoren waren de studenten wel geïnformeerd over de risico’s van hun trip naar het Italiaanse Sestrière. Naast mogelijke soa’s en overmatig drankgebruik was ditmaal ook het coronavirus een reëel dreiging. Veel Nederlanders uitten hun verontwaardiging online. Na aanscherping van het reisadvies door het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Noord-Italië werd de trip alsnog gestaakt. “De belangrijkste reden is dat wij de zorgen bij onze leden, hun familie en de Groningers weg willen nemen. Dit voelt als de juiste beslissing”, aldus Vindicat-voorzitter Floris Hamann. 

Eet geen wasmiddelcapsules
Het injecteren van bleekmiddel zou volgens president Trump een gamechanger voor de bestrijding van het Corona-virus zijn. Het ideetje van Trump dreef dokters tot wanhoop. Tot overmaat van ramp is er een man overleden nadat hij het advies van the man in the white house opvolgde. Naar aanleiding van dit incident bracht de gezondheidsautoriteiten van de staat Washington een officiële waarschuwing naar buiten “Eet alsjeblieft geen wasmiddelcapsules en injecteer jezelf niet met welk ontsmettingsmiddel dan ook.

#Ikdoenietmeermee
De hashtag #ikdoenietmeermee was trending. Verschillende influencers, waaronder Famke Louise, Bizzey en Tim Douwsma, zeiden onder het mom van deze hashtag “nee” tegen alle coronamaatregelen. Verschillende media boden de influencers een podium. Echt lekker uit de verf kwamen ze niet. Het onderbouwen van hun boodschap bleek in de praktijk nog een flinke kluif. Voor en na het geblunder in de media werd de boodschap net zo massaal weer verwijderd door alle influencers.

Laatste keer losgaan
Sinds de start van de coronapandemie heeft de horeca al veel te verduren gehad. Gesloten van 15 maart tot 1 juni en vanaf oktober opnieuw. De sluiting van de horeca op 13 oktober  was voor veel mensen een reden er nog een laatste keer tijdens een groot feest helemaal los te gaan, Zonder zich te houden aan welke maatregel dan ook. En dat was op z’n zachts gezegd niet erg handig.

Politiek

Politiek zorgt altijd voor turbulentie. Met of zonder Corona. In zowel binnen- als buitenland. Zeven voorbeelden die ons opvielen.

Drie ministers van Zorg in 1 jaar

Roerige coronatijden vragen veel van een minister voor Medische Zorg (en sport). Begin 2020 werd deze functie vervuld door minister Bruins, maar in maart stapte hij noodgedwongen op. Het bestrijden van het coronavirus waar hij zich weken mee bezighield, had zijn tol geëist. Rust is nodig om te herstellen van oververmoeidheid. Martin van Rijn trad aan van maart tot juli als inval-minister. Daarop nam Tamara van Ark het stokje over. Bruno Bruins is inmiddels weer opgeknapt. Het kriebelde weer om aan de slag te gaan. Niet als minister, maar als waarnemend directeur bij openbaar vervoerbedrijf HTM.

Partijhoppen

Te midden van al het communicatieve coronageweld weet de politieke partij 50Plus toch op een andere manier het nieuws te halen. Zowel het bestuur als later ook fractievoorzitter Henk Krol geven er de brui aan. Krol richt met voormalig PvdD kamerlid Femke van Kooten de Partij voor de Toekomst op. Veel toekomst heeft deze partij overigens niet gezien. Van Kooten vertrok weer nadat zij zich belazerd voelde door Krol. Ze geeft niet op en begint volledig voor zichzelf met haar nieuwe partij Splinter voor een ‘groen, progressief, liberaal en sociaaldemocratisch geluid’.To be continued.

Thierry aan het einde van zijn Latijn?

Thierry Baudet. Is hij nou wel of geen lijsttrekker van Forum van Democratie? Zijn wispelturige gedrag was in één week nauwelijks meer te volgen. Na de gelekte antisemitische en homofobe uitingen binnen de jongerenbeweging van Forum (JFvD) besloot Baudet op te stappen. Dit veroorzaakte nog meer chaos binnen de partij. Zijn rechterhand Theo Hiddema stapte per direct op en andere prominenten volgden zijn voorbeeld. Ex-FvD leden Joost Eerdmans en Annabel Nanninga richtten eind 2020 de partij Ja21 op en werden zo Baudets nieuwe concurrent. Baudet stelde voor om Forum (inclusief het kasgeld) te splitsen. Niet veel later stelde hij zichzelf toch weer verkiesbaar als lijsttrekker en riep hij op tot een bindend referendum binnen de partij, waar hij als winnaar uit kwam. Snapt u het nog?  

Vaticaan zeldzaam openhartig

De reputatie van de katholieke kerk en het Vaticaan ligt al jaren onder vuur. Daar komt regelmatig een nieuw dossier bij. In februari werd de Amerikaanse oud-kardinaal Theodore McCarrick ontslagen nadat hij seksueel misbruik had gepleegd. Opvallend is dat het Vaticaan hier zeldzaam openhartig over is. Een ander opvallend online verschijnsel is de like van paus Franciscus onder de pikante foto van model Natalia Garibotto. Maar of dat helemaal waar is? Daarnaast is de beheerder van de portemonnee van het Vaticaan ook niet altijd zuiver op de graat. In oktober onthulde onderzoeksjournalist Emiliano Fittipaldi dat het Vaticaan 200 miljoen dollar had geïnvesteerd in een onroerendgoedproject in Londen. Niet om de armen te helpen, maar om dit om te toveren tot een luxe appartementencomplex.

De Amerikaanse strijd om de stemmen
Vier dagen na de Amerikaanse verkiezingsdag volgde pas de langverwachte uitslag: Joe Biden wint. In tegenstelling tot vorige presidenten gaf Trump zijn verlies niet toe. Hij beweerde dat er stemfraude is gepleegd en begon verschillende rechtszaken, die hij keer op keer verloor. Daarnaast weigerde hij de aankomende president in te werken. De strijd om het presidentschap van de VS is nog niet helemaal gestreden. Op 5 januari moet de senaat de doorslaggevende stem geven. Op 20 januari kan de nieuwe (vice) president worden beëdigd. Waarschijnlijk verdwijnt Trump in 2021 dan van het presidentspodium, maar naar verwachting niet uit het zicht.  

Wil je meer lezen over de aanloop naar de VS-verkiezingen? Lees hier ons blog.

Trump goes media

Trump heeft een moeilijk jaar. Niet alleen verloor hij van Joe Biden. Ook zijn Twitterberichten zorgden voor de nodige discussies. Kritiek kwam niet alleen vanuit de media, maar ook vanuit zijn eigen familie. Zijn nichtje Mary Trump schreef een boek genaamd ‘Too much and never enough’ waarin ze Trump niet best neerzet. Tot overmaat van ramp werd in oktober zijn Twitteraccount gehackt door een Nederlandse ethische hacker. Aan het einde van het jaar geeft Trump aan dat hij een digitaal mediakanaal gaat beginnen als concurrent voor Fox. We gaan allemaal kijken!

Brexitcode nog steeds niet gekraakt

In Brussel werd er het hele jaar door gesproken over de handelsmogelijkheden tussen Engeland en de EU, tegen het einde van 2020 is de kogel eindelijk door de kerk. Premier Boris Johnson was zelfs bereid om een brexit met no-deal door te zetten.  Dan zouden de regels vergelijkbaar zijn met de handelswijze tussen de EU en Australië. Gelukkig was dat niet nodig. Het brexit probleem zorgde ervoor dat de Britten in een lastig parket kwamen te zitten nu er een coronamutatie is uitgebroken.  Op kerstavond lijkt er eindelijk een compromis tussen de partijen te zijn ontstaan en presenteerde Johnson het volgens hem mooiste kerstcadeau ooit.

Wat gebeurde er nog meer?

Ontelbare evenementen werden geschrapt. Net zoveel artiesten zaten doelloos thuis. We leerden thuis online werken en leren. The show must go on! Nikki Tutorials zet chanteurs buiten spel

Gechanteerd worden met je grootste geheim, wat kan je dan nog doen? Tijdens een crisis is duikgedrag een verleidelijke optie zijn, maar uiteindelijk werkt het toch in je voordeel om zelf de eerste stap voorwaarts te zetten en je kwetsbaar, maar eerlijk, op te stellen. Nikki Tutorials deelde deze praktische les door middel van haar coming out. Een slimme en dappere communicatie-actie. Dit heeft zeker in haar voordeel gewerkt, eind december kwam een documentaire over haar leven online. Wij schreven er een blog over.

Doodverwensingen door Mysterybox

Een Mysterybox vol favoriete producten, dat is wat Monica Geuze wilden voor haar volgers. Samen met The Boxing Club stelde ze verschillende dozen samen ter waarde van 300 euro, die de kopers voor 70 euro konden krijgen. Maar de pakketontvangers zijn niet tevreden en noemden de producten gesponsord en nietszeggend. De influencer, die zelfs doodverwensingen naar haar hoofd kreeg geslingerd, reageerde geëmotioneerd en baalde er ontzettend van: “Ik neem mijn verantwoordelijkheid waar nodig, maar dit is niet allemaal mijn schuld.”

Rumag niet stelen

Beter goed gejat dan slecht zelfverzonnen. Dat moet het bedrijf Rumag hebben gedacht toen ze klakkeloos Engelse teksten kopieerden, het Rumag logo eronder zetten en hier geld mee probeerde te verdienen. In Zondag met Lubach ontmaskerde de gelijknamige presentator deze plagiaatactie. Naast plagiaat probeerde Rumag volgens Lubach financieel te profiteren van de coronacrisis door geld te verdienen aan T-shirts die werden verkocht voor Het Rode Kruis. Het platform zei in eerste instantie zich niet te herkennen in de beweringen van Zondag met Lubach. Acht maanden na de uitzending gaf Rumag toe dat er verkeerde beslissingen zijn genomen. Het gaf de reputatie van Rumag sowieso een flinke deuk.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen?

2020 zou het jaar worden van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam en de Formule 1 in Zandvoort. Helaas. Door corona belandden we in een golf van annuleringen, een dikke streep door al de geplande feestjes, reizen en festivals. Ook eindexamens voor de middelbare scholieren zaten er dit jaar niet in en konden veel scholieren zichzelf snel geslaagd verklaren. Het Songfestival en de Formule 1 staan al in de agenda van 2021, maar gaat het door? De evenementenbranche slaat op 7 december alarm en strijdt voor evenementen met de slogan ‘The Show Must Go On’.

Royal Social

Als je achternaam Van Oranje is, kan je dan onopgemerkt op sociale media bestaan? Nee, prinses Alexia en gravin Eloise vallen juist op. De 18-jarige gravinfluencer is de eerste Nederlandse royal met een openbaar Instagram- en TikTok account. Dat een lid van de Oranje familie zo open haar privéleven laat zien, is uniek.  Haar nicht Alexia valt binnen het koninklijk huis en heeft daardoor te maken met een strakke mediacode, haar TikTok filmpjes mogen daarom niet openbaar staan. Niet alleen Nederlandse royals delen hun leven op sociale media, ook de Britten, Grieken, Noren en Monegasken genieten van het influencerleven.

Sociale media of spionage-app?

Tik Tok, de nieuwste sociale media app boekt dit jaar gigantische groei: ook in Nederland. Doordat we dit jaar meer online waren, kreeg TikTok meer gebruikers. Trends als Bored in the house en online les konden zonder de lockdown nooit zo groot worden. Maar niet iedereen is fan van TikTok. In augustus kondigde Trump aan dat hij het Chinese bedrijf wilde verbieden in zijn land vanwege privacy redenen. Zo ver is het niet gekomen, omdat het slecht zou zijn voor de hele sociale mediasector. Naast TikTok liggen meerdere sociale media apps onder de loep vanwege mogelijke privacy schending. Want alle verzamelde data, wat gebeurt daar eigenlijk mee?

Doodschieten apen dierenmishandeling?

In 2007 zette de gorilla Bokito met zijn ontsnapping Diergaarde Blijdorp op stelten. Gelukkig werd de mensaap diervriendelijk uitgeschakeld met een verdovingspistool.  Een drama werd voorkomen. Dertien jaar later ontsnappen er wederom twee apen. Ditmaal twee chimpansees, Mike en Karibuna, uit Dierenpark Amersfoort. De bezoekers en verzorgers bleven ongedeerd, maar de twee apen moesten hun avontuur echter met de dood bekopen. Was het gebruiken van dodelijke munitie echt nodig? Om dat uit te zoeken hebben dierenrechtenorganisaties aangifte gedaan van dierenmishandeling tegen Dierenpark Amersfoort.

Stuntprijzen

Een Apple-computer voor een paar euro, het lijkt te mooi om waar te zijn. Maar het was echt waar voor de Emmenaar Nemo die door een computerfout drie iMacs voor nog geen zeven euro kocht. De winkelketen eist dat de computers worden teruggestuurd, of dat er duizenden euro’s worden bijbetaald, maar daar voelde Nemo niets voor. Hij maakt zich op voor een strijd in de rechtbank. Volgens de Consumentenbond maakt Nemo echter geen schijn van kans in een juridisch procedure.

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier