Maandoverzicht augustus 2019

In de wereld van crises is het elke dag open college. Bijna dagelijks er is wel een voorval, incident of ramp dat het predicaat sterk – of juist minder sterk – staaltje crisiscommunicatie verdient. In augustus 2019 gingen twee luchtvaartmaatschappijen door het stof, werd in Rotterdam de ‘mythe van paniek’ in ere hersteld en ontsnapte AZ aan een ramp.

3 aug | Chemelot na “onbegrijpelijke taal”

Een stikstofoxide-lek op het Limburgse chemieterrein Chemelot zorgde op de eerste zaterdag van augustus voor paniek. Of viel het allemaal wel mee? De crisiscommunicatie verliep in ieder geval allesbehalve vlekkeloos.

Negen minuten nadat de sirenes loeiden, werd een NL-Alert verstuurd. “Ongeval met giftige stof op Chemelot. Ramen en deuren sluiten en ventilatie uitzetten. Nadere info op L1 Tekst.” De teletekstpagina van de regionale omroep L1 werd echter niet geüpdatet. Deze pagina – pagina 112 – dient de brandweer bij te houden. L1 toonde op andere pagina’s wél informatie, afkomstig van hun eigen journalisten.

Chemelot zelf communiceerde via de website in wat veel mensen op sociale media als ‘onbegrijpelijke taal’ of zelfs als ’downplayen’ bestempelden. “Dat zijn standaardberichten”, zegt een woordvoerster. “Het zijn terechte opmerkingen, daar gaan we zeker naar kijken. En wellicht is de communicatie van Chemelot en de Veiligheidsregio niet goed op elkaar afgestemd.” Twee weken later volgen de excuses.

6 aug | “Walgelijk” optreden van politie Galveston

De politie van Galveston (Texas) heeft excuses aangeboden aan een zwarte man, nadat er foto’s opdoken van agenten te paard die hem meevoerden aan een touw. De agenten pakten de 43-jarige Donald Neely op, omdat hij zich zonder toestemming in een gebouw bevond. Nadat de agenten hem in de handboeien hadden geslagen, bonden ze deze vast aan een touw om hem mee te nemen naar het bureau.

Neely lijdt aan een bipolaire stoornis en is dakloos. Op het moment dat hij werd opgepakt, was zijn familie juist naar hem op zoek. De advocate van de familie reageert geschokt. Zij noemt het optreden van de politie “walgelijk”. Ook op sociale media reageerde men met grote verontwaardiging. Naderhand heeft de politie excuses aangeboden aan de man.

7 aug | Wel Ebola, geen Ebola

Hulpdiensten werden woensdagavond 7 augustus massaal opgeroepen voor een incident bij het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Een patiënt zou verschijnselen hebben van het ebolavirus. Na onderzoek bleek dat er geen besmetting was.

Het was lang onduidelijk waar de gezamenlijke gecoördineerde inzet van hulpdiensten voor nodig was. Bronnen (patiënten en hun familie) in en om het ziekenhuis lieten weten dat er het vermoeden was van een patiënt met verschijnselen van het virus. Het duurde (te) lang voordat duidelijk was wat er werkelijk aan de hand was. Door het ontbreken van heldere procesinformatie waren de speculaties in de (sociale) media niet van de lucht. Om nog maar te zwijgen van alle haatberichten richting buitenlanders. Daags daarna bleek volgens het AD dat de autoriteiten bewust geen informatie hadden versterkt om volgens hun zeggen onnodige paniek te voorkomen. Hadden ze de onderzoeken naar de ‘mythe van paniek’ over het hoofd gezien?

10 aug - AZ ontsnapt aan een ramp
Een harde wind en een zwakke constructie waren er de oorzaak van dat het dak van het stadion van voetbalclub AZ uit Alkmaar op zaterdag 10 augustus instortte. De eredivisieclub ontsnapte aan een ramp, omdat op dat moment niemand in het stadion aanwezig was. Wanneer er weer in het stadion kan worden gespeeld is nog niet duidelijk. Voor Europees voetbal kan een beroep op ADO Den Haag worden gedaan. Dat geldt tot de winterstop ook voor alle thuiswedstrijden. De definitieve oorzaak volgt in het eerste kwartaal van 2020; dan zijn de onderzoekers van Ingenieursbureau Royal Haskoning pas helemaal klaar.
23 aug | Tilburger al 5 jaar vast door “geblunder” van de overheid

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vloog deze maand naar Thailand. Doel van zijn reis was om daar met zijn ambtgenoot te spreken over de gedetineerde (ex)coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Volgens de Nationale Ombudsman zit de man al vijf jaar vast door “geblunder” van de Nederlandse overheid. Een uitzonderlijke actie van de minister die zich doorgaans verre houdt van Nederlandse gedetineerden in het buitenland en eerder kiest voor de stille diplomatie dan een zichtbare actie in de media. Het kwam hem op veel kritiek te staan. De Hoge Raad in Bangkok heeft de straf van Van Laarhoven (75 jaar waarvan hij er 20 moet uitzitten) bevestigd. Met deze uitspraak kan de Tilburger formeel vragen of hij zijn straf kan uitzitten in Nederland. Dat kan overigens weer weken, zo niet maanden, duren.

6 aug | EasyJet kan niet achterover leunen
Vliegmaatschappij easyJet lag onder vuur naar aanleiding van een foto waarop te zien is dat een vrouw op een stoel zit zonder rugleuning. Passagier Matthew Harris plaatste de foto op Twitter. Hij schrijft erbij dat ‘’easyJet vliegmaatschappij Ryanair verslaat’’ met deze stoelen zonder rugleuning. ‘’Het gaat om de vlucht 2021 van Luton naar Genève. Hoe kan het dat dit toegestaan is?’’ In een tweede tweet schrijft hij: ‘’Je moet je afvragen hoe veilig de rest van het vliegtuig was. Dit was haar stoel. De dame werd naar een extra stoel verplaatst zodra de vlucht volledig was ingestapt. Niet zeker wat er zou zijn gebeurd als de vlucht vol was.’’ Op Twitter probeerde easyJet de zaak te downsizen door deze tweet te plaatsen juist heftiger en groter:

Hi Matthew, thanks for bringing this to our attention, before we can investigate this could I ask you to remove the photograph & then DM us more info regarding this, so we can best assist you. Ross https://twitter.com/messages/compose?recipient_id=38676903 …

De tweet met foto ging vervolgens viraal. EasyJet plaatste daarom een officiële reactie op de foto. “Geen enkele passagier had toestemming om op de desbetreffende stoel te zitten. De stoel is onbruikbaar en wacht op reparatie. Veiligheid is onze hoogste prioriteit en easyJet beheert het vliegtuig in strikte overeenstemming met alle veiligheidsrichtlijnen.”

7 aug | Banken moeten witwasbeleid verbeteren

Na ING en Tridios was het deze maand de beurt aan ABN AMRO Bank. De bank trekt 114 miljoen euro uit om de vijf miljoen particuliere klanten door te lichten. Dat doet de bank op aandringen van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) die eist dat het witwasbeleid van de bank snel verbetert.

De aanbeveling van DNB en de initiatieven van ABN AMRO vormen een kettingreactie op de schikking tussen ING en het Openbaar Ministerie. Nadat het Openbaar Ministerie een vernietigend onderzoeksrapport over ING naar buiten had gebracht, schikte de bank voor een recordbedrag van 775 miljoen euro. Uit het onderzoek bleek dat de bank tussen 2010 en 2016 ‘structureel de wet heeft overtreden en zich schuldig heeft gemaakt aan een groot aantal strafbare feiten’. 

De Rabobank neemt daarom het zekere voor het onzekere en liet deze maand weten geen nieuwe klanten meer uit het betaald voetbal aan te nemen in verband met het verhoogd risico op witwassen, corruptie en fraude. Dit op aangeven van een onderzoek van de DNB. Opmerkelijk, omdat 80% van de Nederlandse profclubs bij Rabo bankiert. Tegelijkertijd komt Rabo met de Clubsupport actie die amateurteams steunt. Alsof het daar altijd zuivere koffie is… zoals je hier leest.

9 aug | Stewardess slaapt roes aan boord uit

Een stewardess van Air Wisconsin, die tijdens een vlucht van Chicago naar South Bend (Indiana) dronken in slaap viel, is deze maand ontslagen. De 49-jarige vrouw zat nog in haar proeftijd en ging met naam en foto viraal. Ze waggelde volgens passagiers door het gangpad en viel al snel in diepe slaap op haar stoeltje. Passagiers maakten uit voorzorg de veiligheidsgordel vast. Zelfs de piloot kon geen contact meer met haar krijgen. Dat was verontrustend, want ze was de enige stewardess. De piloot besloot echter alsnog te vertrekken, wat ook te denken geeft.

De politie haalde de vrouw vervolgens in South Bend uit het vliegtuig. Ze dacht dat ze nog in Chicago was en bekende voor het werk twee stevige borrels te hebben gedronken. Haar alcoholpromillage was vijfmaal de toegestane hoeveelheid voor vliegend personeel. Ze is ondertussen in staat van beschuldiging gesteld.

14 aug | Zoon burgemeester Halsema brengt moeder in verlegenheid

De zoon van de Amsterdamse burgmeester Femke Halsema was woensdag 14 augustus de hele dag in het nieuws. En iedereen had er een mening over. Een paar dagen later zo ook NRC-columnist Youp van ’t Hek.

De 15-jarige jongen was in juli aangehouden. Hij was met een andere jongen betrapt op een verlaten woonboot en werd beschuldigd van het in bezit hebben van twee messen en een alarmpistool. Het gerucht ging dat deze zaak in de doofpot zou verdwijnen, maar de acties van de burgemeester spraken dit juist tegen. Burgemeester Halsema reageerde adequaat op de situatie. Ze is tenslotte niet alleen burgemeester, maar ook moeder die haar kind via een open brief aan alle Amsterdammers verdedigde. Twee weken later reageert zij bij de regionale omroep AT5 op deze affaire.

24 aug | Prins in het nauw door banden met Epstein

De Engelse Prins Andrew, zoon van Koningin Elisabeth, zei ‘geschokt’ te zijn over het seksuele misbruik van minderjarigen door zijn vriend Jeffrey Epstein die zelfmoord pleegde in een Amerikaanse gevangenis. Buckingham Palace liet dit in een persverklaring weten. Het paleis zag zich daartoe genoodzaakt toen er beelden opdoken waarop te zien is hoe de tweede zoon van koningin Elizabeth de New Yorkse villa van Epstein verlaat, schichtig afscheidnemend van een jonge vrouw.

“Tijdens de beperkte tijd die ik met hem doorbracht, ben ik nooit getuige geweest van gedrag dat vervolgens leidde tot zijn arrestatie.’’ Verder stelt de prins-gemaal dat het hem spijt en dat het een fout was om contact te houden met Epstein nadat die in 2008 was veroordeeld voor seksueel misbruik.

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier