Maandoverzicht december 2020

Het coronavaccin, de brexit en de tweede officiële lockdown zijn een feit. En een chocoladebedrijf en een bekende voetballer zitten in de penarie. Er gebeurt weer van alles deze maand op het gebied van crises en crisiscommunicatie. Wij selecteerden de opvallendste berichten:

2 DECEMBER - ONDUIDELIJKHEID RONDOM DE SPUIT

Al maanden is het coronavaccin onderwerp van discussie. Met de eerste vaccinatieronde op 6 januari lijkt het normale leven weer iets dichterbij te komen. Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Door personeelsgebrek en logistieke problemen start Nederland pas in de eerste week van 2021, terwijl andere landen al in 2020 zijn begonnen met prikken. Niet de risicogroepen, maar de zorgmedewerkers in verpleeghuizen en de acute zorgmedewerkers die in contact staan met coronapatiënten worden als eerste geprikt. Daarop volgen alle 60-plussers. Als het aan minister de Jonge ligt, grijpt Nederland deze kans: “Het vaccin is nu binnen handbereik. Wij zorgen dat we er klaar voor zijn”.

Lees hier meer over het coronavaccin en de regels hier omheen.

5 DECEMBER – EXCUSES VAN DE SINT

Het Sinterklaasjournaal was dit jaar om meerdere reden bijzonder. Niet alleen omdat een fysieke intocht niet mogelijk was, maar ook vanwege een excuus van de Sint. Hij geeft een duidelijk statement af. Er klinkt een welgemeend excuus voor het verleden. Hij zal nooit meer stoute kinderen meenemen naar Spanje. 

Vorig jaar zette het Sinterklaasjournaal al een trend met roetveegpieten, in plaats van zwarte pieten. Verschillende merken als Coolblue en Google volgden dit voorbeeld.

Niet alleen de Sint bood deze maand zijn excuses aan. Ook de familie van Roald Dahl verontschuldigde zich voor de antisemitische uitspraken van de overleden populaire kinderboekenschrijver. En de president van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern biedt haar excuses aan voor de fouten voorafgaand aan de aanslag van Christchurch.

Kijk hier, vanaf 23:48, het excuus van Sinterklaas terug.

13 DECEMBER - ZOWEL BINNEN ALS BUITEN HET VELD EEN VOORBEELDFUNCTIE

Het ene moment scoor je een doelpunt op nationale tv, het andere moment zit je in de bak. Dat overkwam Quincy Promes, spits van Ajax. Een familiefeest in juli werd ruw verstoord door een steekpartij waarbij de neef van de voetballer is gestoken in zijn knie. Promes werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het neersteken. Inmiddels is hij weer op vrije voeten, maar hij blijft verdachte.

De reputatie van de voetballer en de club hebben het zwaar te verduren. Ajaxtrainer Erik ten Hag en speler Dusan Tadic betuigen hun steun aan Promes. Normaal is Algemeen Directeur Edwin van de Sar niet mediaschuw, maar rond deze situatie hult hij zich opmerkelijk genoeg in stilzwijgen.

Lees hier meer over de opgelopen imagoschade https://www.trouw.nl/sport/promes-nog-vast-ook-ajax-lijdt-schade~b2ed0899/

19 DECEMBER – VERSPREIDING NÓG SNELLER MET MUTATIE

De COVID-19 mutatie die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk, heeft ook voet aan wal gezet in Nederland. Deze mutatie is gelukkig niet dodelijker, maar verspreidt zich wel zeventig keer sneller dan de huidige variant. Volgens Marjolein van Egmond Hoogleraar immunologie van het Amsterdam UMC kan deze variant zich wat makkelijker hechten aan de gastheer. Verder gedraagt het zich gewoon hetzelfde als de bekendere variant van het virus. “Mutatie betekent niet dat het een ander virus wordt. Het heeft een ander vlaggetje, maar is niet opeens een heel ander virus”. 

Lees hier meer over de mutatie.

21 DECEMBER – EXCUUS VOOR ONGEKEND ONRECHT

Iedereen wees naar elkaar en niemand werd er wijzer van, aldus TV-presentator Jeroen Woe over de toeslagenaffaire. In 2018 kwamen de eerste toeslagaffaires aan het licht. Sinds 2012 zijn duizenden ouders in Nederland onterecht beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. Na een snoeihard rapport op 21 december biedt Lodewijk Asscher excuus aan voor zijn handelingen als minister van Sociale Zaken. De gedupeerden zijn blij dat er eindelijk erkenning en een excuus is voor het ongekende onrecht, maar deze fouten hebben wel hun tol geëist. Het einde van de toeslagaffaire is in zicht, maar voordat de ouders een schadevergoeding ontvangen, moeten alle zaken één voor één behandeld worden. Dat gaat dus nog wel even duren.   

Hoe is dit precies gebeurd? Lees hier alles over de toeslagaffaire van 2018 tot nu in chronologische volgorde. Lees hier meer over het rapport en hier over het excuus van Asscher.

4 DECEMBER - OPKOMEN VOOR ONGELIJKHEID, OF MEER SCHEIDING CREËREN?

“Voor mij geen Tony’s Chocolonely meer. Schandalig als je deze man een platform geeft.” Het is één van de vele Facebookreacties nadat bekend werd dat Rapper Akwasi een changemaker zou zijn voor het Tony’s FAIR-evenement. Na zijn gedurfde uitspraken omtrent Black Lives Matter en Omroep Zwart staat de woordenkunstenaar opnieuw ter discussie. Tony’s Chocolonely reageert op deze kritiek: “Tony en Awkasi gaan way back, hij is een vriend van het eerste uur.”

Lees hier meer over de discussie over Tony Chocolonely

7 DEC - BETALEN OF NEGEREN?

Hello, need data back? Contact us fast.” Met dit berichtje werd de hack op de gemeente Hof van Twente opgeëist. De hackers eisten 50 bitcoins, ruim 750.000 euro, om de bestanden weer vrij te geven. Opmerkelijk is dat zowel de gemeente als de politie nog geen contact hadden opgenomen met de hackers. Inmiddels is bekend dat de gemeente niet ingaat op de eis van de hackers. “De landelijke lijn is niet in te gaan op geldeisen en die lijn volgt Hof van Twente”, aldus een woordvoerder van de Gemeente Hof van Twente. Tweede Kamerlid Ronald van Raak laat het hier niet bij zitten en heeft Kamervragen gesteld over de hack en de daaruit volgende losgeldeis.

Lees hier meer over de hack bij gemeente Hof van Twente.

14 DECEMBER – TORENTJESTOESPRAAK

Een premier krijgt meestal maar één kans om zijn leiderschap te bewijzen in een crisis. Dit is de derde keer dat een minister-president via de tv de natie toesprak. Oud-minister president Joop den Uyl ging Rutte in 1973 voor. Den Uyl sprak het volk toe over de gevolgen van de oliecrisis.  

Tijdens Rutte zijn eerste toespraak in maart leek hij een koele, rustige staatsman. Ditmaal was Rutte zichtbaar gespannen en geërgerd. Dat had te maken met een groep demonstraten die buiten hun ongenoegen over de maatregelen kenbaar maakten. Met de woorden “Het is geen onschuldige griep, zoals sommigen, zoals de demonstranten buiten hier denken”, week hij af van zijn script en gaf hij zijn boodschap “Nederland moet op slot!” kracht bij. Zo’n 8,4 miljoen Nederlanders keken naar deze toespraak. Met deze speech werd de premier door het NPO Radio 1-programma de Taalstaat uitgeroepen tot Taalstaatmeester van 2020. De speech werd door de jury “historisch”  genoemd. “Daarin werd in zuivere directe taal de situatie scherp geschetst, evenals de daaruit voortvloeiende maatregelen, die hij in rustige taal adequaat toelichtte.”

Lees hier meer over Ruttes toespraak

24 DECEMBER – ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS BREXIT

In Brussel werd er het hele jaar door gesproken over de handelsmogelijkheden tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Premier Boris Johnson was zelfs bereid om een brexit met een no-deal door te zetten. Dan zouden de regels vergelijkbaar zijn met de handelswijze tussen de EU en Australië. Gelukkig was dat niet nodig. Op kerstavond was er eindelijk een compromis tussen de partijen en presenteerde Johnson het volgens hem mooiste kerstcadeau ooit. Maar na de officiële scheiding ontstaan er problemen bij de grens, vrachtwagenchauffeurs mogen het Verenigd Koninkrijk niet meer in of uit en vierden hierdoor noodgedwongen kerst op de snelweg. De transportsector en reizigers bereiden zich voor op de nieuwe douaneregels.

Lees hier meer over de spannende aanloop naar de brexitdeal.

28 DECEMBER - HET VERTROUWEN IN DE KROON DAALT

Waar het in 2019 vooral over de baard van de koning ging, gaat het in 2020 vooral over zijn vakantietripje. De reis naar de zon heeft niet veel goeds gedaan voor het vertrouwen in de koning. Uit een enquête van Onderzoeksbureau Ipsos bleek namelijk dat het vertrouwen van de Nederlanders in de koning door de Griekenlandreis fors is gedaald van 74% naar 47%. Ook andere keuzes zoals de aanschaf van een jacht en foto’s waarop de anderhalvemeterregel niet wordt gehandhaafd, worden niet goed ontvangen. In de excuusvideo erkent het koningspaar dat ze niet onfeilbaar zijn.

Lees hier meer over het onderzoek.

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier