Maandoverzicht februari 2021

Hoewel februari de kortste maand van het jaar is, gebeurde er afgelopen maand een hoop. De politiek kwam flink in het nieuws in de aanloop naar de verkiezingen, en ook Ajax kwam onder vuur te liggen na blunders met hun spelers. In de Verenigde Staten werd drinkwater vervuild en als klap op de vuurpijl spande “Viruswaarheid” een rechtzaak aan tegen de staat in verband met de avondklok. De maand februari in 10 nieuwsberichten.

2 FEBRUARI - KOERSSTIJGINGEN AANLEIDING NIEUWE NETFLIXFILM

Wie niet sterk is, moet slim zijn, moeten de kleine beleggers gedacht hebben die onlangs elkaar opstookten via online platformen zoals Reddit. Zij kochten massaal aandelen waarvan grote beleggers dachten dat ze in waarde zouden dalen. Het gevolg was echter een koersstijging. De grote beleggers, die veel geld dachten te verdienen, moesten nu flink inleveren. Netflix en MGM zagen in dit scenario wel een filmscript. Er wordt gespeculeerd over een eventuele film waar filmmaker Mark Boal een aandeel in zou kunnen spelen. Er is zelfs al een mogelijke acteur in beeld. Noah Centino, bekend bij het grotere publiek van “To all the boys I’ve loved before”, zou zomaar eens een rol kunnen spelen in deze film.

Lees hier meer over deze koersstijging

4 FEBRUARI - AJAX ONDER VUUR DOOR BLUNDERS

Een vinkje aan of uit kan je zomaar je seizoen in de Europa League kosten. Het overkwam sterspeler Sébastian Haller. Hij mag door een fout van Ajax definitief niet meer uitkomen in deze competitie. Trainer Erik ten Hag noemt het een administratieve fout waar Haller, die voor een recordbedrag werd binnengehaald door Ajax, helaas de dupe van is. Ajax geeft aan alles op alles te zetten om de UEFA alsnog te overtuigen zodat Haller nog kan spelen.

Er gaat overigens meer fout bij de club uit Amsterdam deze maand. Keeper Onana wordt namelijk een jaar geschorst wegens dopinggebruik. Dit kwam 30 oktober aan het licht na een out of competition-controle. Onana geeft aan dat hij zich niet lekker voelde die ochtend en een pilletje nam. Onbewust was dit Lasimac, dat zijn vrouw eerder voorgeschreven had gekregen. Ajax verklaart dat het hier om een fout gaat en zullen dan ook in hoger beroep gaan tegen de uitspraak bij het Court of Arbitration for Sport.

Lees hier meer over administratieve blunder van Ajax. Meer lezen over de schorsing van Onana? Lees hier

9 FEBRUARI - LIJSTTREKKER VERSTUURT RACISTISCHE APPJES

“Je zus die thuiskomt met een neger?” Forum voor Democratie lijsttrekker Thierry Baudet moet er in ieder geval niet aan denken. Dit blijkt uit appberichten waar weekblad Elsevier EW de hand op wist te leggen. Ook andere verschillende leden van FVD laten zich racistisch uit. Zo zouden volgens hen “blanke mensen een IQ scoren van gemiddeld 110, terwijl Hispanics 90 en Afro-Amerikanen 75 scoren.”

Uit de uitgelekte gesprekken blijkt ook dat het inmiddels afgetreden Tweede Kamerlid Theo Hiddema en de vertrokken senator Lennart van de Linden een eind proberen te maken aan de discussies. Zo schrijft Hiddema: “Ik wil niet uit de bocht vliegen.” Baudet reageert op Twitter en zegt: “Het kartel is als de dood voor onze opkomst en haalt daarom dezelfde oude trucjes tevoorschijn.” Daarnaast gaat hij niet meer in op alle aantijgingen die volgens hem op een heksenjacht beginnen te lijken.

Lees hier meer over de uitlatingen van Thierry Baudet.

9 FEBRUARI - DRINKWATER VERVUILD DOOR EEN HACK

Een hacker die het drinkwater vergiftigt. Het klinkt als een filmscenario, maar in Oldsmar, een stad in Florida, werd het deze maand werkelijkheid. Een hacker wist daar namelijk in te breken in de waterzuiveringssystemen en verhoogde de hoeveelheid loog in het water meer dan honderd keer. Een hoge concentratie kan leiden tot brandwonden als het in aanraking komt met de huid en bij inname kan het zelfs dodelijk zijn. Wie de hacker is en waarom hij het drinkwatersysteem wilde hacken, is nog niet duidelijk.

Lees hier meer over de hack in Oldsmar, Florida. 

11 FEBRUARI - HOE DE VRAAG OVER DE BORSTEN VAN BRITNEY UIT DE CONTEXT WERD GEHAALD

Bijna heel Nederland kent inmiddels het fragment waarbij de Nederlandse presentator Ivo Niehe Britney Spears vraagt naar dat ene onderwerp waar ze het nog niet over gehad hebben. Als Britney daarop reageert dat ze niet weet waar hij het over heeft, is de reactie van Niehe: “Your breasts everyone is talking about them.” Het is een fragment uit 1999 en kwam deze maand weer in opspraak doordat het gebruikt werd in de documentaire framing Britney.

Inmiddels gaat het los op sociale media en wordt het gesprek ongepast en vrouwonvriendelijk genoemd. Niehe geeft aan dat het fragment uit de context is gehaald. Britney had namelijk dat jaar een fotoshoot gedaan voor het blad the Rolling Stone. Naar aanleiding van die foto’s berichtten veel media hierover. Niehe wilde haar de kans bieden te reageren. Zo zie je hoe een reactie om context te bieden weer uit de context kan worden gehaald.

Lees hier meer over dit onderwerp. 

13 FEBRUARI - SOAP IN DE POLITIEK

Bij de politiek is er “never a dull moment” en bij Forum voor Democratie nemen ze dit wel heel letterlijk. Deze partij komt namelijk opnieuw negatief in de media. Lijsttrekker Thierry Baudet verdiende vorig jaar namelijk bijna €75.000 aan de verkoop van zijn boeken maar heeft dit niet opgegeven aan de Tweede Kamer. Kamerleden zijn verplicht nevenactiviteiten en inkomsten uiterlijk een week na aanvaarding te melden om belangenverstrengeling te voorkomen en transparantie te garanderen. Waarom Baudet dit heeft nagelaten, is niet bekend. Wel geeft hij aan dat de belastingaangifte nog moet worden gedaan en dat de jaarstukken ook nog niet zijn opgemaakt.

Niet alleen Baudet maar ook PVV-Kamerlid Dion Graus kwam negatief in het nieuws. Zijn ex-vrouw heeft de rijksrecherche nieuwe informatie gegeven waaruit blijkt dat Graus haar meerdere jaren heeft aangezet tot seks met zijn beveiligers. In januari 2019 deed Graus’ ex al eerder aangifte wegens gedwongen seks maar een half jaar later trok ze deze weer in. Graus zelf ontkent de aantijgingen maar NRC maakt bekend geluidsfragmenten te hebben gehoord waarop Graus zijn beveiligers aanmoedigt om seks te hebben met zijn vrouw. Een van de twee beveiligers van Graus bevestigt ook aan NRC dat hij meerde keren seks heeft gehad met Graus’ ex-vrouw. De ander ontkent. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de ex-vrouw van Graus materiaal ter beschikking heeft gesteld maar omdat het nog wachten is op aanvullend materiaal, het hier nog geen oordeel over kan vellen.

Lees hier meer over Thierry Baudet, die opnieuw negatief de media haalde. Meer lezen over de in opspraak geraakte Dion Graus? Lees hier.

15 FEBRUARI - TONY'S CHOCOLONELY NIET LANGER OP LIJST MET SLAAFVRIJE CHOCOLADE

Tony Chocolonely, Nederlandse bekendste merk wat slaafvrije chocolade betreft, is niet meer slaafvrij. Het bedrijf is van de lijst met producenten van slaafvrije chocolade gehaald door de samenwerking met het Belgische merk Barry Callebaut. Callebaut gaf eerder toe dat hij niet kan uit sluiten dat er geen kinderarbeid en moderne slavernij in zijn productieketen zit. Tony Chocolonely geeft aan dat zij de verwijdering betreuren maar de samenwerking niet stop zullen zetten. Ze hebben juist bewust gekozen voor een samenwerking met een groot merk als Callebaut om de chocolade-industrie te veranderen. Zo geeft CEO Henk Jan Beltman aan dat als zij zelf hun chocolade zouden produceren, grote merken hen kunnen negeren omdat hun principes niet op grote schaal toepasbaar zijn. Dit voorkom je door deze samenwerking in stand te houden.

Lees hier meer over de verwijdering van Tony Chocolonely van de lijst met slaafvrije chocolade.

20 FEBRUARI - BAUDET LOOPT WEG TIJDENS ''WALGELIJK'' INTERVIEW

“Je hart is dicht, je bent een hard persoon, daar praat ik niet graag mee over intieme zaken.” Zo reageert FvD-voorman Thierry Baudet tegen presentatrice Emma Wortelboer. Zij interviewt voor het programma de Vooravond verschillende lijsttrekkers in aanloop van de verkiezingen op 17 maart. Deze maand was ook Baudet aan de beurt. De vragen stonden hem echter niet aan en hij besloot Wortelboer hierop te wijzen. Volgens hem werden de vragen op een cynische, hakkelende manier gesteld en als ze dat niet ging veranderen, zou hij vertrekken. Niet veel later voegde hij de daad bij het woord, stond op en verliet de studio waar hij een verbaasde Wortelboer achterliet. Hij sloot nog af met de woorden: “Ik vind dit een walgelijk NPO-achtig interview, tot kijk.”

Het interview tussen Emma Wortelboer en Thierry Baudet terugzien? Klik hier om het interview te bekijken. 

25 FEBRUARI - CORONAMAATREGELEN OP DE WEEGSCHAAL MET WELZIJN NEDERLAND

Hoe langer Nederland in een strenge lockdown verkeert, des te meer de vraag komt bovendrijven of het middel niet erger is dan de kwaal. Heel Nederland ondervindt nadelen van de lockdown en het draagvlak neemt af. Hoewel de cijfers nog niet heel hoopgevend zijn, geeft ook het kabinet via premier Mark Rutte aan dat de samenleving “het zwaar heeft en we risico’s moeten nemen.” Versoepelingen die vanaf begin maart gelden, zijn bijvoorbeeld het openen van de kappers, buiten sporten onder 27 jaar en de middelbare scholen die weer beperkt open mogen. Rutte hoopt zo de samenleving tegemoet te komen en toch het coronavirus enigszins onder controle te houden.

Lees hier meer over de consequenties van de coronamaatregelen voor het welzijn van Nederland. 

26 FEBRUARI - VIRUSWAARHEID SPANT EEN RECHTZAAK AAN TEGEN DE ZAAK ZONDER SUCCES

Sinds 23 januari heeft Nederland te maken met een avondklok. Het is een omstreden noodmaatregel waarover het kabinet lang getwijfeld heeft. De maatregel kan dan ook niet op steun vanuit alle partijen rekenen omdat het doet denken aan bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Viruswaarheid, protestgroep tegen de coronamaatregelen, pleit al langere tijd voor een grotere openstelling van Nederland. Afgelopen maand spanden zij dan ook een kort geding aan tegen de staat met als doel het afschaffen van de avondklok omdat deze zou zijn ingevoerd op basis van een verkeerde wet. De rechtbank in Den Haag gaf hen gelijk, maar de staat ging in hoger beroep. Het hof oordeelde dat de staat juist gehandeld heeft. Dit heeft verder geen consequenties omdat de avondklok al die tijd al gold.

Lees hier meer over de aangespannen rechtszaak van Viruswaarheid. 

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier