Maandoverzicht januari 2021

In Washington wordt het Capitool bestormd, verkiezingsfraude in Oeganda en hevige protesten in Rusland tegen president Poetin. In Nederland is het al niet veel beter. De vaccinatie komt maar moeizaam op gang, het kabinet valt, er komt een avondklok en we beleven de ergste rellen sinds 40 jaar. De maand januari in 10 nieuwsberichten:

5 JANUARI - CANCELCULTUUR; ''EEN VORM VAN SOCIAAL STRAFFEN.''

J. K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter boeken, is op sociale media aan de virtuele schandpaal genageld. De uitspraken over Genders die ze online plaatste, vielen niet bij iedereen in goede aarde. Sterker, als reactie werd de hashtag #RIPJKRowling massaal gedeeld. Dit is volgens filosofe Jenny Janssens een typisch voorbeeld van de zogeheten cancelcultuur. “Door massaal een bericht op sociale media te bekritiseren, wordt de boodschap van morele afkeur duidelijk”,  aldus Janssens. 

Haatberichten kunnen leiden tot een boycot. Hierdoor verliest de eigenaar van de controversiële uitspraak volgers en bereik. Van deze kritiek valt overigens iets te leren, tenminste als je de tijd krijgt om te veranderen. Maar cancelcultuur kan ook leiden tot (zelf)censuur als je – uit angst voor nog meer kritiek – niet meer durft uit te komen voor je eigen mening.

Lees hier meer over de zogeheten ‘cancelcultuur’.

11 JANUARI - SEKSUOLOGE MAG NIET SEXY ZIJN

Praten over psychologie in een sexy outfit en meewerken aan een erotische film? De Vlaamse psycholoog en seksuoloog Kaat Bollen doet niets liever dan dat. Op een klacht van een mannelijke collega-psycholoog kreeg Bollen een tik op de vingers van de Tuchtcommissie omdat ze te ‘sexy foto’s’ op sociale media had geplaatst. Hierdoor wordt volgens deze Commissie “de waardigheid en geloofwaardigheid van het beroep aangetast.”

Bollen is furieus over deze vorm van klein burgerlijkheid en levert haar beschermde titel als psycholoog in. “Dan ben ik liever geen psycholoog meer.”

Bollen krijgt veel steun via sociale media via de hashtag #Istandwithkaat. De minister van Gelijke Behandeling vraagt om opheldering.

Lees hier meer over het artikel.

13 JANUARI - PERSCONFERENTIE KABINET; ''SLECHTS UITLEG EN VERDEDIGING''

Ondernemers in de horeca en de detailhandel maken zich grote zorgen over het verlengen van de lockdown en daarbij behorende maatregelen. Het water staat ze aan de lippen. Scholen en universiteiten zijn gesloten en dit zorgt voor onder andere leerachterstanden. Er wordt handelingsperspectief gemist.

Adviseur crisisbeheersing Gert-Jan Ludden sluit zich hierbij aan; “Ik mis elke creatieve, innovatieve oplossing om de horeca en het onderwijs weer perspectief te bieden om de zaak op gang te krijgen.”

Ook gedragsdeskundige Cecilia Keuchenius denkt dat de boodschap van het kabinet niet meer zo krachtig is als voorheen. “In maart werden er zorgvuldig gedragsbeïnvloedingstechnieken toegepast, zoals positieve bekrachtiging en social proof. Persoonlijke beslissingen van de burgers worden genomen op basis van gevoel en emotie en niet door het R-getal of grafieken van ziekenhuisopnames.”  

Lees hier meer over de persconferentie van het kabinet op 13 januari 2021. 

16 JANUARI - RAPPER WIL PRESIDENT WORDEN

“Wat is het doel van een grondwet als de regering die niet respecteert?” Dit zei rapper Bobi Wine, die zich opwierp als verkiesbare president van Oeganda. De muzikant is mateloos populair. Hij zette zijn muziek in om jongeren bij de politiek te betrekken.

De achterban van Wine veroorzaakt een politieke aardverschuiving in het land met onder andere de hashtag #weareremovingthedictator. Maar deze actie mocht echter niet baten. Wine werd op gewelddadige wijze tegengewerkt en de overheid sloot zelfs verschillende websites. President Yoweri Museveni zwaait door de verkiezingsoverwinning (Museveni kreeg 58% van de stemmen en Wine 35%) inmiddels al 35 jaar de scepter.

Wine laat het er overigens niet bij zitten en stapt naar de rechter om de uitslag aan te vechten in verband met verkiezingsfraude. Het is onbekend wanneer de zaak dient.

Lees hier meer over deze verkiezingsstrijd in Oeganda. 

29 JANUARI - EEN LAND IN VERWARRING

Het vaccineren – dat Nederland moet helpen bij het beheersen van de coronacrisis – komt maar moeizaam op gang. Nederland bungelt in Europa bijna onderaan in het vaccinatiegraadlijstje.

Er wordt gegoocheld met inentingscijfers en de databestanden van de GGD liggen op straat. De Britse variant wint heel snel terrein met de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten als runners up. De kritiek op coronaminister De Jonge wordt steeds luider. De komst van de avondklok zorgt voor de ergste rellen sinds 40 jaar waarmee ons land in negatieve zin wereldnieuws wordt.

Kortom, Nederland lijkt de regie te zijn verloren. „Het lukt de staat maar niet om op het goede moment over te schakelen van routine naar de crisismodus.”

Lees hier meer over de crisis die Nederland niet in de agenda kon zetten. 

6 JANUARI - CAPITOOLBESTORMING: EEN AANVAL OP DE DEMOCRATIE

De bestorming van het Amerikaanse Capitool paste tot voor kort alleen in een filmscenario. Deze maand werd het werkelijkheid. Zo’n 8000 Trumpaanhangers gingen naar het Capitool om te demonstreren. Ze wilden wraak voor de ‘gestolen verkiezingen’. De rellen die volgden, liepen compleet uit de hand.

Naast materiële schade en gewonden kwamen vijf mensen om het leven. De wereld keek met open mond van verbazing naar de absurde beelden en zag hoe de reputatie van dit land te grabbel werd gegooid. Uiteindelijk werd Joe Biden op 20 januari in relatieve rust beëdigd als 46e president van Amerika.

Lees hier meer over de bestorming op het Capitool.

13 JANUARI - BOVEN-EN ONDERWERELD VERMENGEN ZICH IN DE HAVEN

Nederland is niet alleen voor ondernemers als logistiek knooppunt interessant. Criminelen weten dat ook maar al te goed en maken daar dankbaar gebruik van. De Rotterdamse haven is vaak een plaats waar de boven- en onderwereld zich vermengen. De georganiseerde misdaad gaat op zoek naar mensen in de bovenwereld die hen kan helpen bij de op z’n zachtst gezegd dubieuze bedrijfsvoering.

Medewerkers van het gerenommeerde beveiligingsbedrijf Securitas lieten zich voor dit karretje spannen, maar liepen uiteindelijk tegen de lamp. Het zorgde voor een flinke deuk in het reputatieschild van dit bedrijf.

Lees hier meer over de corruptie binnen Securitas.

15 JANUARI - RUTTE III TEN ONDER

De Toeslagenaffaire veroorzaakt de val van het kabinet Rutte III. Eind december verschijnt het snoeiharde rapport ‘Ongekend onrecht’ dat wordt omschreven als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse overheid. Eerst legde PVDA-voorman Lodewijk Asscher, destijds als minister medeverantwoordelijke voor dit dossier, het bijltje erbij neer. Het kabinet volgde vrij snel daarna. 

Het land wordt tot de verkiezingen demissionair bestuurd waar het vooral draait om het managen van de Coronacrisis. Opmerkelijk is dat in de peilingen de coalitiepartijen niet of nauwelijks worden afgestraft. Of dat bij de Tweede Kamerverkiezingen ook zo blijft, zal op 17 maart blijken.

Lees hier meer over de val van het kabinet Rutte III.

23 JANUARI - RELSCHOPPERS EN OPRUIERS WORDEN GEPLUKT

Ingeslagen ziekenhuisruiten, een in brand gestoken teststraat en rellende, plunderende mensen op straat. Winkels zien er na drie minuten uit alsof er een orkaan in heeft huisgehouden. Drie dagen lang was dit het beeld. Met name jonge jongens mobiliseren en communiceren via Telegram, Snapchat en gesloten Whatsappgroepen. Ze trekken als rovende en slopende hordes door tientallen steden. De maatschappelijke verontwaardiging is groot.

Burgmeester Aboutaleb van Rotterdam reageert daags na de rellen met een opvallende videoboodschap. Er komt van alle kanten (financiële) hulp voor de gedupeerde ondernemers. Relschoppers en opruiers worden massaal door de politie uit huis gehaald, krijgen stevige straffen en worden financieel aansprakelijk gesteld voor alle schade. Als ze niet kunnen betalen, wordt bij de ouders aangeklopt.

Lees hier meer over hoe social media wordt gebruikt om rellen aan te wakkeren.

31 JANUARI - OPPOSITIELEIDER VERGIFTIGD EN OPGEPAKT

“Poetin is een dief.” Deze kreet klinkt uit de kelen van tienduizenden boze Russen in de straten van de Russische hoofdstad Moskou. Ze betuigen hun steun aan de vergiftigde en de bij terugkeer in zijn land weer opgepakte oppositieleider Aleksej Navalny.

Niet alleen in Moskou, maar in 110 andere Russische steden en zelfs buiten Rusland zijn er protesten. De ordepolitie arresteert duizenden mensen, maar dat weerhoudt de Russen er niet van ook op zondag 31 januari weer massaal de straat op te gaan. Om te protesteren tegen de arrestatie van Navalny, maar ook tegen de steeds slechtere economische situatie in het land.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees hier meer over de onrust rondom de arrestatie van Aleksej Navalny.

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier