Selecteer een pagina

Maandoverzicht juni 2019

In de wereld van crisis is het elke dag open college. Bijna dagelijks kan een situatie, ramp, interview of bericht aangewezen worden als een sterk -of juist minder sterk- staaltje crisiscommunicatie. In dit overzicht onder andere het opstappen van Jorrit Nuijens, het afgelaste festival Vestiville en de stroomstoring in Zuid-Amerika.

2 juni |Cruiseschepen op drift

Twee cruiseschepen haalden in juni negatief het nieuws. Op de Donau voer een cruisseschip tegen een kleiner toeristenbootje aan. Daarbij kwamen zo’n 28 Zuid-Koreaanse toeristen om het leven. De kapitein van dit schip was ook al betrokken geweest bij een aanvaring in Nederland met een dodelijke afloop. In Venetië klapte een cruiseschip ook op een toeristenboot. Hierbij raakten vijf mensen licht gewond.

De inwoners van Venetië gingen vervolgens massaal de straat op om het definitieve vertrek van dit soort boten te eisen. Bij beide aanvaringen zorgden filmpjes van burgerjournalisten ervoor dat deze incidenten wereldwijd viraal gingen.

11 juni | Kamerlid uit bocht tijdens interview

Het was een weinig effectief spijtbetoog van Eerste Kamerlid Toine Beukering (Forum voor Democratie) naar aanleiding van zijn opmerking tijdens een interview met de Telegraaf dat “de Joden – zo’n dapper en strijdbaar volk – als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd.” Ook kwam hij tijdens het vraaggesprek terug op een opmerking over de ramp met de MH17 waarin hij de conclusies van het gemeenschappelijk opsporingsteam, dat Rusland achter de aanslag zit, leek te ondergraven.

Uit zijn verband gerukt?

Zijn opmerking dat de dader een “Oekraïense gek” kan zijn geweest, was volgens Beukering een uitspraak die uit zijn verband was gerukt. Opvallend, want Beukering had vooraf de tekst van het interview goedgekeurd. De FvD’er die in de race was voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer sneuvelde vervolgens al tijdens de eerste stemronde en zag hoe de VVD’er Jan Anthonie Bruijn de nieuwe Senaatsvoorzitter werd.

16 juni | Licht uit Zuid-Amerika

Op zondag 16 juni gaat in Argentinië en Uruguay letterlijk het licht uit. Een gigantische stroomstoring legt de complete elektriciteitsvoorziening – en daarmee ook het openbare leven – in beide landen plat. Zo’n 48 miljoen mensen zitten uren zonder stroom. De statici waren er als de kippen bij om te melden dat dit niet de grootse stroomstoring allertijden was. Die staat op naam van India. Daar zaten in 2012 opeens 670 miljoen mensen zonder stroom. Of dat belangrijk was voor de getroffenen? Waarschijnlijk niet.

21 juni |Loco doet loco

Op vrijdag 21 juni besloot Jorrit Nuijens, loco-burgemeester en wethouder van Diemen, op te stappen. Daags daarvoor was hij in Amsterdam aangehouden door de politie na overlast te hebben veroorzaakt op een terras van een café. De vermoedelijke oorzaak van zijn opstandig en verward gedrag zat in zijn tasje: een flesje GHB en Wiet. Beeld en geluid van zijn arrestatie, die niet passen bij een bestuurder, gingen viraal op social media. Een groot deel van alle media deelde het vervolgens.

Spijt

“Ik heb spijt. Punt. Spijt van het werk en de zorgen die ik anderen heb bezorgd”, liet Nuijens in een schriftelijke verklaring weten. Hangende het onderzoek is radiostilte wat Muijens zichzelf oplegt.

29 juni | Vestiville: eens, maar nooit meer!

Vestiville, het beoogde driedaagse urban festival in het Belgische Lommel, werd in het laatste weekend in juni vlak voor de start afgelast. Burgemeester Nijs besloot dat de eerste editie van het festival niet door kon gaan omdat de veiligheid van de bezoekers en artiesten niet gegarandeerd kon worden. “Ik had dus geen andere keuze in het kader van de veiligheid. Ik wil aan geen enkele ouder vertellen dat zijn of haar kind iets is overkomen op een onveilig festival.”

Geen tweede editie

Volgens Nijs zal er “nooit een tweede editie komen” van Vestiville. Bezoekers waren erg boos en eisten hun geld terug. Vergelijkingen met het eerdere mislukte ‘Fyre Festival’ waren uitgebreid op de sociale media te vinden. De organisatoren werden direct door de Belgische politie in de kraag gevat. Ze laten een financieel gat van 3 miljoen euro achter en worden verdacht van oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen.

 

11 juni | Excuses worden niet gepikt

RTL Boulevard presentatoren Olcay Gülsen en Caroline Tensen kregen veel kritiek (vooral op social media) op hun optreden bij het tv-programma. Dit nadat zij in de uitzending de nieuwe plussizepaspoppen van een Nike-winkel nogal denigrerend hadden besproken. Binnen de kortste keren gingen media, social media en verscheidende influencers los over het optreden en kregen beide presentatrices zware kritiek te verduren.

Ze had het gewoon niet moeten zeggen

De excuses en spijtbetuigingen die op Instagram volgden van Olcay Gülsen hadden weinig of geen effect. “Ze had het gewoon niet moeten zeggen. De strijd tegen fatshaming gaat door. Maak je je borst maar nat”, aldus plussize model Lotte van Eijk.

12 juni | Jongeren de dupe in de jeugdzorg

Onderzoek door de Commissie De Winter naar seksueel, fysiek en psychisch geweld in de Jeugdzorg toont daadwerkelijk aan dat veel kinderen in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen decennia lang zijn geconfronteerd met misbruik, mishandeling en verwaarlozing. Toezichthouders hebben verzuimd in te grijpen. “Onder verantwoordelijkheid van de overheid zijn kinderrechten geschonden en levens beschadigd”, concludeert de Commissie. Het kabinet biedt haar verontschuldigingen aan.

Erkenning en compensatie

“Slachtoffers mogen rekenen op erkenning, hulp en ondersteuning van de overheid.” Juridisch vervolgen van de verantwoordelijken is overigens lastig of onmogelijk omdat de meeste zaken inmiddels zijn verjaard. Eén van de slachtoffers, de inmiddels 68-jarige Jeanette de Geus, klaagt de Nederlandse Staat aan en verwijt hen onrechtmatig handelen bij de behandeling van haar verzoek om erkenning en compensatie.

16 juni | Boeing-baas baalt

Ook de eindbaas van Boeing, Dennis Muilenburg (zijn ouders komen inderdaad uit Nederland) gaat publicitair diep door het stof in verband met de desastreuze crashes van twee Boeing 737 Max-toestellen. Hierdoor kwamen in Indonesië en Ethiopië bij elkaar opgeteld 346 mensen om het leven. Slechte crisiscommunicatie en het gebrek aan openheid is wat hij zichzelf en het bedrijf aanrekent. De schade van de crisis bij Boeing loopt ondertussen de spuigaten uit.

We schreven al eerder over het verloop van deze crisis. Lees daarom ook de maandoverzichten van mei en juni.

24 juni | Storing bij noodnummers

Maandag 24 juni waren door een mega-software-storing bij KPN urenlang de noodnummers 112 en 0900 – 8844 niet bereikbaar. Daardoor zijn er minstens drie doden gevallen. Ook het reguliere bellen en het betalingsverkeer was voor veel mensen onmogelijk. “We zijn een intenetsamenleving geworden”, constateerde Monic van Slingerland in Trouw.

Het zwaarste scenario onwaarschijnlijk

Ook volgens minister Ferd Grapperhaus van Jusitie en Veiligheid toont de storing aan hoe “afhankelijk we zijn geworden van digitale systemen.” Dat vond ook de Tweede kamer, die woest was dat het zo heeft kunnen misgaan en met een spervuur aan kamervragen kwam. “Op een gedeeltelijke uitval van de noodnummers is wel geoefend, maar ‘het zwaarste scenario’ leek de hulpdiensten niet waarschijnlijk, mede omdat KPN zou kunnen terugvallen op gedegen noodvoorzieningen”, aldus de minister in de Kamer. Dat bleek in de praktijk dus niet het geval te zijn.

Extra bemanning en honderden reacties

Tijdens de storing waren veel Brandweerkazernes voor de gelegenheid bemand, reden politiewagens en ambulances zichtbaar rond en werden alle beschikbare agenten de straat opgestuurd. Wie een noodoproep wilde doen, kon bij politiebureaus en brandweerkazernes terecht. Op sociale media stroomden honderden reacties per minuut binnen van mensen die zich in noodsituaties geen raad wisten. Er was uiteraard ook veel kritiek op KPN. ,,Geen enkele tweet over de storing. Ongelooflijk dit.’’

Geen oefening na vorige storing in 2012

Bij een vorige grote storing in 2012 vielen er twee doden en konden 164 mensen 112 niet bereiken. Het toenmalige kabinet beloofde beterschap en liet het falen diepgravend onderzoeken. In de tussenliggende tijd is er niet geoefend wat er moest gebeuren als er nog een keer een storing zou komen.

Veel deskundigen werden gevraagd de crisis te duiden. Zo ook Sterk Werk directeur Crisis & Communicatie, Dick van Gooswilligen. Hij deed dat o.a. desgevraagd op de radio bij Schie FM.

30 juni | Kritiek op gesprek Koningin

Ook Koningin Maxima kwam in juni negatief in de spotlights te staan. Haar ontmoeting met de Saoedische Kroonprins Mohammed Bin Salman viel onder meer in de Tweede Kamer in verkeerde aarde en leidde tot felle kritiek. Volgens een VN-rapport, de organisatie waar de Koningin als gezant voor werkt, is de kroonprins verantwoordelijk voor de executie van de dissidente journalist Jamal Khashoggi, vorig jaar in het Saoedisch consulaat in Turkije.

Reactie van Minister Stef Blok

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken onderstreepte dat de ontmoeting volledig onder verantwoordelijkheid van het kabinet viel en dat daartoe welbewust was besloten. Hij wees er op dat de Koningin al tien jaar functioneert als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN. Onderdeel van haar werk is ook te praten met de nieuwe voorzitter van de G-20 (Saoedi-Arabië). “Elke andere manier van handelen zou het werk van Maxima hebben kunnen schaden”, zo stelde de minister.

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier