Maandoverzicht maart 2019

In de wereld van crisis is het elke dag open college. Bijna dagelijks kan een situatie, ramp, interview of bericht aangewezen worden als een sterk -of juist minder sterk- staaltje crisiscommunicatie. In dit overzicht benoemen wij daarom de belangrijkste crisissituaties van de maand, inclusief leestips en leermomenten. Mist u nog voorbeelden? Mail ons dan via crisis@sterkwerk.nl.

1 mrt | Zaak ondernemingsraad UWV
Begin maart stapt de ondernemingsraad(OR) van uitkeringsdienst UWV naar de Ondernemingskamer om een ICT-vernieuwing tegen te houden. Deze zou de organisatie €500 miljoen gaan kosten. Medewerkers denken dat het project is gedoemd te mislukken en storen zich aan de hoge salarissen voor ICT-managers. Zij doen daarom anoniem hun verhaal in de Volkskrant. Op 11 februari laat bestuursvoorzitter Fred Paling in een statement weten dat hij alle bezwaren van de OR zal negeren. De OR voelde zich hierdoor niet gehoord en zoekt zowel de rechter als de media op. Lees hier meer over op ornet.nl.
8 mrt | Verkopers Eneco

De energieverkoop blijft een hot topic deze maand. In het maandoverzicht van Februari kon je lezen over de crisis bij Essent. Het AD beschreef toen hoe verkoopmedewerkers van Essent op voicemail worden vastgelegd terwijl zij grof schelden over klanten en verkoopdoelen. Essent ging hierdoor flink door het stof.

Eneco-topman Ruud Sondag reageerde op deze situatie. Zijn verkopers zouden veel minder agressief zijn dan verkopers van concurrenten. Een statement dat bijna schreeuwt om een factchecker. Na vervolgonderzoek van het AD kwamen er toch meerdere voorbeelden van misleidende verkoop en letterlijk agressief gedrag naar voren. Eneco moest dus doen wat geen enkel bedrijf wil; terugkomen op haar woorden. Hierna reageerde commercieel directeur Hans Peters van Eneco. Hij gaf aan dat hem ‘de tranen in de ogen schoten’ toen hij de voorbeelden las. Hij vindt dat het kwaliteitsniveau van de energieverkoop drastisch omhoog moet. Eneco wil snel met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in gesprek over maatregelen om dergelijke misstanden aan te pakken.

18 mrt | dreigingsniveau 5 in utrecht
De aanslag in Utrecht is was een van de meest besproken crisissituaties in maart. Op 18 maart vond er een aanslag plaats in een Tram in Utrecht. Hierbij vielen vier doden en zes gewonden te betreuren. Korte tijd was de schutter onbekend en op de vlucht. De lokale overheid besloot daarom grote delen van de stad af te sluiten en het dreigingsniveau in de provincie Utrecht te verhogen naar 5. Binnen een dag werd de schutter opgepakt.
Niet lang na de aanslag werden de eerste analyses gemaakt van de crisiscommunicatie. Koen van Tankeren speekt via Adformatie complimenten uit, ondanks dat de communicatie niet vlekkeloos was. Lees het artikel via Adformatie.
Nieuwswebsite Jalta is kritischer. De auteur geeft aan: ‘’Van onze overheden zou je verwachten dat ze zo terughoudend mogelijk communiceren. Zo ging het helaas niet.’’ Lees de reactie via jalta.nl.
21 mrt | triodos witwascontrole
De Triodos bank is door de Nederlandse Bank (DNB) op de vingers getikt nadat er melding was van problemen met het controleren van klanten op witwassen en terrorisme. Opvallend genoeg bracht de Triodos Bank nieuws zelf naar buiten. Dit is een voorbeeld van de Stealing Thunder strategie: zelf naar buiten treden met slecht nieuws.  Op 21 maart presenteerde de bank de jaarcijfers en maakte vervolgens melding van de aanwijzing om de klantonderzoekprocessen en processen voor het monitoren van klanttransacties te verbeteren. Deze strategie past goed bij de waarden transparantie en duurzaamheid, die de bank wil uitdragen. Verder gaf dit de kans om direct over vervolgacties te communiceren. Zo gaat de bank klantcontrole aanpakken en het bestuur uitbreiden met een Chief Risk Officer. Was de strategie effectief? Dat is nooit helemaal zeker. Opvallend is wel dat het bericht aanzienlijk minder aandacht kreeg dan andere banken met soortgelijke situaties, zoals ING.
7 mrt | Opstappen bestuur c. haga lyceum
Op 7 maart verzocht Burgemeester Femke Halsema het bestuur van het Cornelius Haga Lyceumin Amsterdamdirect op te stappen. Een van de bestuurders en diens broer zouden namelijk banden hebben met de terroristische groepering het Kaukasus Emiraat. De situatie leidde tot veel discussie in de media, maar ook in de Amsterdamse gemeenteraad en de Tweede Kamer. Wethouder Marjolein Moorman van Onderwijs, Armoede en Inburgering, reageerde bij AT5. Ze speelde goed in op de grote vraag die online leefde: ‘’Moet de school gesloten worden?’’ Lees haar reactie via at5.nl.
11 mrt | humanitaire ramp idai
Was er deze maand in Nederland te veel aan de hand? Of is het zuiden van Afrika toch net te ver van ons bed? Op 4 Maart ontstond de tropische storm Idai in Mozambique. Normaliter blijven zulke stormen weg van de kust, maar dit was nu niet het geval. Idai kwam rond 5 maart aan land en werd op 11 maart als cycloon bestempeld. De storm raasde over Malawi, Mozambique en Zimbabwe en al snel waren meer dan 700 doden geteld. De cycloon leidde tot veel regenval en overstromingen waardoor er ‘inlandse oceanen’ ontstonden. Ondanks het feit dat de cycloon mogelijk uitgroeit tot de dodelijkste storm die het zuidelijk halfrond ooit trof en de Nederlandse overheid meer dan 3,5 miljoen euro vrijmaakt voor noodhulp, krijgt de storm over het algemeen vrij weinig aandacht op/in (social) media. Lees meer over orkaan Idai via NOS.
19 mrt | docu neverland maakt veel los
Begin Maart wordt de documentaire ‘Leaving Neverland’ uitgezonden. Hierin wordt Michael Jackson beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen, wat tot veel ophef leidt. De crisis had niet alleen invloed op de reputatie van de ‘King of Pop’. Meerdere radiozenders en bedrijven in Canada en Nieuw-Zeeland stopten de muziek van Michael Jackson in de ban. Ook Starbucks en Louis Vuitton gingen hierin mee. De Nederlandse regionale omroep NH liet de artiest niet meer horen. Op 19 Maart geeft ook Albert Heijn aan zich te beraden op het verwijderen van Michael’s hits uit de afspeellijsten. Zus Janet Jackson weigerde een statement te geven waarin ze haar broer verdedigt tegen de beschuldigingen. De documentaire heeft dus verstrekkende gevolgen voor het merk ‘Michael Jackson’.
24 mrt | evacuatie cruiseschip viking sky
Op zaterdag 24 maart kwam het luxueuze cruiseschip Viking Sky door motorpech in de problemen. De Viking Sky werd daardoor een speelbal van de harde wind en golven tot tien meter, en dreigde op de klippen te lopen. Doordat één van de motoren gemaakt kon worden, werd dit voorkomen. Er werd een reddingsactie op touw gezet, waarbij bijna 400 passagiers met helikopters werden geëvacueerd. Op zondag 25 maart werd het schip, begeleid door drie sleepboten, naar de haven van Molde gebracht. Zo konden de overige 900 passagiers en bemanningsleden het schip veilig verlaten. Ondanks deze afloop zijn er gewonden te betreuren. De beelden van hoge golven, rondvliegende meubels en gevaarlijke situaties in het schip werden internationaal gedeeld. Ondertussen is de Norwegian Maritime Authority (NMA) bezig met een grootschalig onderzoek over de problemen. Een Viking-woordvoerder laat weten het NMA-onderzoek volledig te steunen en voor de zekerheid andere schepen te laten inspecteren op gebreken in de systemen. „Waar nodig voeren we gelijk technische en procedurele aanpassingen door.” Toch werd er al met de beschuldigende vinger gewezen. Zowel veiligheidsexperts als de Noorse Kustwacht leverden kritiek op de keuze van Viking om uit te varen. Mogelijk krijgt de crisis voor het merk dan ook nog een staartje.
Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier