Maandoverzicht maart 2021

De verkiezingen, het Oprah-interview en de blamage van Bilal Wahib. De maand maart hing aan elkaar van crisissituaties. Wij hebben de meest opvallende momenten kort voor jullie samengevat. De maand maart in de spraakmakendste nieuwsberichten.

8 MAART - RACISME BINNEN HET BRITS KONINGSHUIS

Het was het gesprek van de week: het Oprah-interview met prins Harry en Meghan Markle waarin Meghan vertelde hoe zij het slachtoffer was van pestgedrag en over de suïcidale gedachten die ze had. Ook benoemde ze de huidskleur van haar zoontje Archie. Dit zou een discussiepunt zijn binnen de koninklijke familie. Volgens Meghan zou Archie daardoor geen koninklijke titel hebben.

Ook beweerde Meghan dat ze het zwijgen werd opgelegd. Al met al een zeer interessant interview waar we een inkijkje kregen in het leven van de koninklijke familie dat zich achter de schermen afspeelt.

De koninklijke familie reageerde met een statement op sociale media. Ze gaven aan dat ze de racistische aantijgingen serieus nemen, maar dat over de interpretatie verschillende meningen gelden. Later die week liet prins William zich uit in de media dat racisme niet iets is wat hij herkent in de familie.

10 MAART - BOKSER OPGEPAKT WEGENS CRYPTOFOONS

Zwaargewichtvechter Jamal Ben Saddik is afgelopen maand door de Belgische politie aangehouden in ‘operatie Sky’. Zijn advocaat Colvenaer bevestigt dat dit kwam vanwege de verkoop van cryptofonen. De politie heeft sinds vorige maand mee kunnen lezen met honderden miljoenen versleutelde berichten. Colvenaer geeft aan dat Sky al jaren sponsor is van Ben Saddik en dat de aanhouding daar waarschijnlijk op gebaseerd is. In de operatie zijn meer dan 120 mensen uit België en Nederland opgepakt. De advocaat van Saddik heeft direct hoger beroep aangetekend. Daar wordt over twee weken naar gekeken door het Hof van Beroep in Antwerpen. Voorlopig blijft Ben Saddik nog zeker een maand vastzitten.

11 MAART - VACCINATIES IN PROBLEMEN

Deze maand stopte Nederland ook met het vaccineren van het AstraZeneca-vaccin. Dit uit voorzorg nadat er in verschillende landen meldingen werden gemaakt van trombose na de prik. In Nederland was dit nog niet het geval maar het ministerie van Volksgezondheid besloot nader onderzoek te verrichten. Vanwege de stop werden 43.000 prikken uitgesteld. Minister van volksgezondheid Hugo de Jonge gaf aan dat er geen enkel risico mag bestaan over het vaccin en daarom een stop de beste optie was. Inmiddels is uit het onderzoek gebleken dat de trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes, een bijwerking kan zijn maar dat dit niet vastgesteld kan worden. De kans op deze bijwerking is extreem klein. De vaccinaties met AstraZeneca werden vervolgens weer hervat. De Jonge voegde hieraan toe dat als iemand nu besluit het vaccin niet te nemen wegens twijfel, je achteraan in de rij komt.

12 MAART - THIERRY BAUDET LOOPT WEG NA ROAST MARTIJN KONING

Tijdens de campagnetijd schoven verschillende lijsstrekkers aan bij het programma Jinek om daar eens flink aan de tand gevoeld te worden. Zo ook FVD-lijsttrekker Thierry Baudet. Tegen het eind van het programma sloot cabaretier Martijn Koning af. Het doel was op satirische wijze wat te zeggen over Baudet, maar Koning gebruikte zeer vergaande woorden. Zo benoemde hij het vermeend racisme en de relatie en afkomst van Baudet en zijn partner. Baudet besloot voortijdig het programma te verlaten.

RTL verklaart dat ze meerdere malen gevraagd hebben naar de tekst van Koning die avond. Hij wilde die niet delen en RTL had dan ook, naar eigen zeggen, moeten besluiten het optreden te schrappen. Na de uitzending heeft Jinek zelf nog contact gezocht met Baudet om excuses te maken. Koning zelf reageerde op Instagram. Hij gaf aan nooit inzicht te geven in zijn teksten en volledig vrij te willen zijn in wat hij zegt. Uiteindelijk pakte het voor  de FVD-lijsttrekker toch positief uit, zoals je in deze blog kunt lezen.

16 MAART - MENSEN ONTERECHT IN DE GEZICHTSDATABANK

Onterecht bestempeld worden als verdachte is één, maar dan ook nog in de gezichtendatabase van de politie blijven staan, gaat een brug te ver. Toch geeft de politie aan dat dit mogelijk het geval is voor tienduizenden mensen. Het systeem CATCH wordt sinds eind 2016 gebruikt om verdachten op te sporen die op beeld een strafbaar feit plegen zoals bijvoorbeeld een pinpas stelen.

In 2019 gaf minister van justitie en veiligheid Ferd Grapperhaus al aan dat het opschonen van deze gezichtendatabase niet vlekkeloos verliep. Het is echter onduidelijk om te zeggen hoeveel mensen er daadwerkelijk onterecht in het systeem staan. Uit onderzoek van NU.nl blijkt dat er sinds 2010 16.200 verwijderverzoeken zijn behandeld terwijl er in diezelfde periode ruim 71.000 mensen zijn vrijgesproken. Het wil overigens niet zeggen dat de overige gevallen onterecht in de database staan. Het verwijderen van deze gevallen kan namelijk langer duren door bijvoorbeeld een hoger beroep. Inmiddels erkent de politie dat er grote twijfels zijn en verklaart het ministerie van Justitie dat de problemen zijn gemeld aan de Tweede Kamer.

23 MAART - ABOUTALEB IN OPSPRAAK WEGENS AVONDKLOKOPMERKING

Aan het begin van deze maand werd aangekondigd dat er vanaf april waarschijnlijk versoepelingen zouden plaatsvinden in de coronamaatregelen. Helaas werd aan het eind van de maand duidelijk dat de cijfers hiervoor nog niet toereikend zijn en er dus niet versoepeld kon worden. De enige kleine versoepeling is het later ingaan van de avondklok van 21:00 naar 22:00. Dit vanwege de zomertijd die ingaat deze maand. Handhaving zou daarom moeilijker zijn en dus besloot het kabinet in die wens mee te gaan.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gaf aan dat de avondklok voor mensen die de ramadan volgen lastig extra is. Zij hebben namelijk behoefte om na het vasten familie te bezoeken. Deze opmerking werd Aboutaleb niet in dank afgenomen. Inmiddels heeft hij aangegeven dat de opmerking niet zo bedoeld was en hij het eerder terloops aangaf.

Door de keuze om de avondklok te verlaten, kon Mark Rutte op kritiek rekenen. Eerder gaf hij namelijk aan dat de avondklok zijn effectiviteit zou verliezen als deze na 21:00 in zou gaan. Zijn verklaring hiervoor is dat de avondklok inderdaad minder effectief zal zijn maar dat de handhaving, door de zomertijd, anders te lastig wordt.

24 MAART - ZANGER VRAAGT OM NAAKTBEELDEN OP INSTAGRAM

“Als je je broek omlaag doet krijg je zeventien doezoe man”. Een misplaatste grap van acteur en zanger Bilal Wahib die hij maakte tegen een minderjarige jongen in een livestream op Instagram. Samen met acteur Oussama Ahammoud, bekend van Mocro-maffia, deed hij een livesessie via Instagram. Een fan deed mee in de livestream en op een gegeven moment vroeg Wahib de jongen zijn geslachtsdeel te laten zien in beeld voor zeventienduizend euro. De jongen, die nog niet eens een bankrekening had, twijfelde en deed het uiteindelijk toch.

Op Twitter barstte de kritiek los en later werd Wahib opgepakt op verdenking van het maken en verspreiden van kinderporno. De acteur werd verhoord en later weer op vrije voeten gesteld maar blijft nog wel verdachte in de zaak.

Veel zakenpartners waaronder Topnotch gaven aan de werkzaamheden met Wahib per direct neer te leggen en een aantal radiozenders besloten de muziek niet meer te draaien. Instagram maakte daarnaast bekend dat Wahib en Ahammoud levenslang niet meer welkom zijn op het platform en dat ze niet in beroep kunnen tegen de uitspraak. Ook zou Wahib dit jaar een Edison-award winnen voor beste nieuwkomer, maar de organisatie maakt bekend dat ze daar nu een streep door gezet hebben.

24 MAART - SCHEEPVAART IN GEVAAR DOOR SCHIP IN HET SUEZKANAAL

Ook kwam deze maand containerschip Ever Given vast te zitten in het Suezkanaal. Hierdoor liep de scheepvaart flinke vertraging om doordat tientallen schepen geen doorgang vonden in het kanaal. De blokkade heeft grote invloed op de wereldhandel aangezien 10% van de scheepvaart via dit kanaal gaat. Verschillende bedrijven uit onder andere Nederland reisde naar Egypte om te proberen het schip los te krijgen. Enkele rederijen kozen het zekere voor het onzekere te nemen en hun schepen rondom Afrika te laten varen. Inmiddels is het schip losgekomen. Boskalis geeft aan dat dit is gelukt door ruim dertig duizend kubieke meter zand te baggeren. De scheepvaart werd later die week weer hervat. 

28 MAART - JOURNALISTEN MISHANDELD IN KRIMPEN EN URK

De Mieraskerk en Sionkerk gaven aan toch samenkomsten te organiseren die massaal bezocht worden ondanks de coronapandemie. Hier kwamen een aantal journalisten op af en daar waren een aantal kerkgangers in Urk en Krimpen duidelijk niet van gediend. Powned-journalist Mark Baanders deed een poging hen te interviewen maar werd daarbij gehinderd door een automobilist die hem probeerde om te rijden. Baanders gaf direct aan aangifte te gaan doen. In Krimpen werd verslaggever Jacco van Giesen van achter geslagen en geschopt. Ook hij heeft aangegeven aangifte te doen.

Vanuit de samenleving kwamen veel ontzette reacties. Een aantal dagen later ging er ook een vuurwerkbom af bij de kerk. Daarbij vielen geen gewonden. Vermoedelijk was het een reactie op het geweld tegen de journalisten.

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier