Selecteer een pagina

Maandoverzicht mei 2019

In de wereld van crisis is het elke dag open college. Bijna dagelijks kan een situatie, ramp, interview of bericht aangewezen worden als een sterk -of juist minder sterk- staaltje crisiscommunicatie. In dit overzicht onder andere onbeschoft gedrag van gele hesjes, diefstal van cv’s bij het UWV en het salaris van Matthijs van Nieuwkerk. 

2 mei | Meer salaris voor Matthijs!?

Er ontstaat in mei gedoe en ophef in de (sociale) media over de beloning van Matthijs van Nieuwkerk. De aanleiding hiervan is dat mediadirecteur Gert-Jan Hox (BNN/VARA) voor Van Nieuwkerk een uitzondering wil laten maken op de regels inzake wat presentatoren van de publieke omroep mogen verdienen. Maar minister Arie Slob (OCW) geeft al snel aan geen uitzondering te maken.

Lager salaris na contractverlenging

Gert-Jan Hox vertelt 2 mei in het AD bang te zijn Van Nieuwkerk aan een commerciële omroep te verliezen. Vorig jaar verdiende Nieuwkerk 363.000 euro. Dat is een stuk minder dan het half miljoen dat hij eerder kreeg toen hij nog vaker op televisie was. Toen hij na de zomer van 2020 zijn contract verlengde, ging hij terug naar 194.000 euro (Balkenendenorm). Mathijs zelf hield in dit hele debat wijselijk zijn mond. “Als je wordt geschoren, moet je stil blijven zitten”, zegt een (ver)oude(rde) (crisis)volkswijsheid tenslotte.

8 mei | Gele hesjes-gedrag onbeschoft

Een deputatie van de Gele hesjes ging in de eerste week van mei op bezoek bij minister president Rutte in het Torentje om hun grieven bekend te maken. Een bezoek dat niet onopgemerkt bleef. Bij binnenkomst registreerden camera’s feilloos een mevrouw met een geel hesje die botweg weigerde Rutte een hand te geven. Vervolgens kwam een vrouwelijke collega bellend binnen.

Onbeschoft gedrag

Wat er besproken werd, haalde niet of nauwelijks het nieuws. Maar van links naar rechts werd het gedrag bestempeld als ‘ onbeschoft’. Sympathie en draagvlak verdwenen door de (social)mediastorm als sneeuw voor de zon. Niet alleen onder het algemene publiek, maar ook onder de gele hesjes zelf. Een handweigering ligt in Nederland toch gevoeliger dan de gele hesjes dachten.

16 mei | Boeing onder vergrootglas

Boeing maakte deze maand bekend dat de software-update voor het toestel 737 Max klaar is. Vluchtig wordt daarbij gemeld dat er inderdaad fouten in de software zaten. Deze fouten zijn inmiddels gecorrigeerd. Vliegtuigen van dit type worden wereldwijd nog steeds aan de grond gehouden na twee crashes in Indonesië en Ethiopië. In totaal kwamen daarbij 346 mensen om het leven. Inmiddels worden er meerdere rechtszaken tegen de vliegtuigfabrikant aangespannen.

Informeren van beleggers

Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC gaat onderzoeken of Boeing de aandeelhouders op een juiste manier heeft geïnformeerd. Bedrijven zijn ten slotte verplicht beleggers te informeren over zaken die grote financiële gevolgen hebben. Daags na de crash in Ethiopië verloor het aandeel Boeing 24 miljard op de Amerikaanse beursvloer. De tijden van crisis bij Boeing zijn dus nog niet voorbij, zoals ook onderstaande spotprent van Oppenheimer laat zien.

Bekijk de cartoon van Ruben L. Oppenheimer rondom de crisisituatie van Boeing.

Lees ook:
Vliegtuigcrash Ethiopië: Zorgvuldigheid gaat boven snelheid (12-03-2019)

18 mei | Oostenrijkse regering valt

Op zaterdagavond 18 mei wordt opeens bekend gemaakt dat er vervroegde verkiezingen komen in Oostenrijk. Aanleiding hiervoor is het aftreden van de omstreden vicekanselier Heinz-Christian Strache van de rechts-populistische FPÖ. Dat gebeurde na de publicatie van geheime video-opnamen door o.a. het weekblad Der Spiegel. De opnamen (uit 2017) die Strache in het nauw brengen, tonen een ontmoeting tussen de politicus en een “invloedrijke” Russische vrouw die hem voorstelt een meerderheidsbelang in een Oostenrijkse krant te kopen om zo de FPÖ van mediasteun te voorzien.

Schandaal

Tot een echte deal komt het niet. Maar zijn quasi ontvankelijkheid is voldoende voor het ontkentenen van een schandaal en de val van de Oostenrijkse regering. Ook acties en reacties uit het verleden kunnen hedendaags nog leiden tot een crisis. Het is een scenario dat zo vlak voor de Europese verkiezingen lijkt te zijn weg gelopen uit een politieke thriller. 

21 mei | Laatste debat staatssecr. harbers

Staatsecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) komt halverwege de maand in grote verlegenheid. Verschillende media schrijven over het verdoezelen van cijfers over (zeer) ernstige misdrijven van asielzoekers. De Tweede Kamer wil uitleg waarom 1000 zaken zoals moord, doodslag, kinderporno en verkrachting onder het kopje ‘Overige ‘ zijn weggeschreven. Het onjuist of onvolledig informeren van de kamer geldt namelijk als politieke doodzonde.

Laatste debat in deze functie

Nog voor het Kamerdebat begint waarin de bewindsman verantwoording moet afleggen, lijkt zijn lot al te zijn bezegeld. “Dit wordt mijn laatste debat in deze functie.” Een bijzonder statement, aangezien de meeste ministers en staatssecretarissen die afgelopen jaren zijn afgetreden, voorafgaand benoemden dat ze niet wilden aftreden, maar optreden. Na het beantwoorden van alle vragen, maakt Harbers bekend dat hij zijn ontslag bij de Koning gaat indienen. Daarmee lijkt de VVD – twee dagen voor de Europese verkiezingen – een politieke martelgang te zijn bespaard.

Terugkeer niet uitgesloten

Een groot deel van de kamer toont respect voor zijn besluit. Een terugkeer op termijn van Harbers lijkt daardoor niet uitgesloten. Overigens blijft De Kamer uiterst kritisch op het functioneren van het departement. Daar is het laatste woord vast nog niet over gezegd.

6 mei | CV's via UWV op straat

Zo’n 117.000 cv’s van werkzoekenden zijn gedurende twee weken illegaal gedownload bij uitkeringsinstantie UWV. Dat gebeurde met het account van één werkgever vanuit de UWV-site werk.nl. Al snel gaf de werkgever van wie het account is aan hier niets vanaf te weten. Daarom wordt vermoed dat het account is misbruikt door een derde partij.

Snelle reactie UWV

Het UWV reageerde wel kordaat. Ze stelde het Nationaal Cyber Security Centrum op de hoogte en deed aangifte bij de politie. Ook meldde het UWV dit incident als datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast communiceerde het UWV actief naar betrokkenen. Zij zijn per mail geïnformeerd en kregen het advies alert te zijn op mogelijke risico’s, zoals spam en phishingmails.

Misbruik mogelijk

NOS-techredacteur Joost Schellevis denkt dat misbruik mogelijk is met de gestolen gegevens. “Bedrijven vragen vaak als verificatie naar je geboortedatum, adres en telefoonnummer en die staan meestal wel in een cv. Maar het is ook weer niet zo dat al je geheimen hierdoor op straat liggen. Veel van deze gegevens kun je namelijk ook gewoon op LinkedIn bekijken.”

15 mei | discussie medisch beroepsgeheim

De 27-jarige Thijs H,  die wordt verdacht van het doodsteken van drie mensen (Den Haag en Heerlen), was in behandeling bij een GGZ-instelling. Toen hij ontsnapte uit de gesloten afdeling van de GGZ-instelling, zette Politie en Openbaar Ministerie een uitzonderijk zwaar opsporingsmiddel in, door hem met naam en foto via de (sociale) media bekend te maken en met de oproep om naar hem uit te kijken. Deze berichten werden massaal gedeeld. En nog diezelfde avond werd hij aangehouden. Na de aanhouding waren alle retweets en gedeelde posts overigens weer als sneeuw voor de zon uit ieders tijdlijn verdwenen.

Discussie over beroepsgeheim

Volgens deskundigen bleek de man totaal verward en kon hij alleen met kalmeringsmiddelen worden verhoord. Ter observatie werd hij overgebracht naar het Pieter Baancentrum. De kliniek waar Thijs H. verbleef, zweeg over zijn mogelijke betrokkenheid bij de dubbele moord. Zij vonden dat dit viel onder het medisch beroepsgeheim. Dit leidde als snel tot een discussie over het medisch beroepsgeheim.

16 mei | Ajax verrijst uit de as

Heel voetbalminnend Nederland dacht op 8 mei dat het in de pocket was: een finaleplaats voor Ajax in de Champions League. In de 96minuut veranderde Lucas Moura van Tottenham Hotspur de droom in een nachtmerrie door op het allerlaatste moment te scoren en de eindstand op 2- 3 te zetten. Dat betekende enorme teleurstelling bij spelers en supporters, maar ook bij beleggers. Daarna verloor het Ajax-aandeel ook nog een keer fors op de Amsterdamse Beurs met 20% en verdampte er een slordige 90 miljoen euro.

De andere voetbalprijzen (de KNVB-beker en het 34landskampioenschap) werden door de Amsterdamse ploeg overigens wel binnengehaald. Daarmee kantelde de crisis en verrees de hoofdstedelijke ploeg weer als de spreekwoordelijke Phoenix uit de as. 

20 mei | Etnisch profileren belastingdienst?

Ook de Belastingdienst krijgt regelmatig met een crises te maken. Eind mei komt dankzij RTL en Trouw naar buiten dat de Belastingdienst bijhoudt wie een tweede nationaliteit heeft. Deze mensen worden strenger gecontroleerd dan anderen. De Belastingdienst ontkent aanvankelijk tegenover RTL en Trouw dat er wordt gediscrimineerd, maar sloot het in tweede instantie niet uit. Dit zijn twee verschillende reacties. CDA-kamerlid Peter Omtzigt twitterde: “Als blijkt dat de toeslag bij alle mensen met een dubbele nationaliteit wordt ingetrokken en bij iedereen met enkel de Nederlandse nationaliteit niet, dan heeft de staatssecretaris behoorlijk wat uit te leggen”. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat daarom onderzoek doen naar discriminatie.

28 mei | Wiebes zegt (weer) sorry

De crisissituaties en daarbij horende excuses houden niet op voor Minister Wiebes van Economische Zaken. Wiebes komt in deze maand opnieuw onhandig in het nieuws. Dit keer door tijdens zijn werkbezoek aan het Groningse Loppersum – waar weer een aardbeving werd geregistreerd – te spreken over een ‘bevinkje’. Deze terminologie leidt direct tot problemen. Inwoners zijn woedend. De lokale politiek is er klaar mee en dringt er bij de burgemeester op aan dit soort bezoeken niet meer te faciliteren. Wiebes is niet meer welkom. Het zelfgemaakte excuusfilmpje van Wiebes lijkt weinig effect te sorteren.

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier