Maandoverzicht mei 2020
Voor het eerst sinds maanden is dit crisisoverzicht niet overspoeld met coronanieuws. Zo hield de dood van George Floyd door politiegeweld de wereld deze maand bezig. Wij selecteerden 10 opvallende crisiscommunicatie-items.
1 MEI - CRISISBLUNDERS MINISTER VAN ENGELSHOVEN
Afgelopen maanden maakte minister van Engelshoven zichzelf niet bepaald populair onder het Nederlandse publiek. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap creëerde veel onzekerheid over de toekomst van de cultuursector na de coronacrisis en viel al snel in de slachtofferrol. De rol van crisiswoordvoerster is haar hiermee niet op het lijf geschreven. Van de gemaakte crisisblunders is echter ook veel te leren. Dit laat zien hoe belangrijk het is om als leider in plaats van slachtoffer in een crisis te staan. Zo gaf van Engelshoven aan ‘niet zo van de spierballentaal te zijn’. Hiermee kwam zij niet als sterke leider naar voren, maar als een voorzichtige en afwachtende minister, wat haar reputatie niet ten goede komt. Dit is een gemiste kans omdat je natuurlijk ook als sterke leider (met spierballen) uit de crisis kunt komen.
10 MEI - VOORBODE VAN DE DESILLUSIEFASE
https://www.volkskrant.nl/a-bff88c98
19 MEI - ONRUST BIJ CENTRIC
Al eerder kwam de directeur van Centric, Gerard Sanderink, al in het nieuws door zijn relatie met (cybercharlatan) Rian van Rijbroek. Deze maand was er een dubbele tegenslag voor het IT-bedrijf, Centric verloor zijn belangrijkste pensioen klant en rivaal Cegeka ging er vandoor met een grote opdracht bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Centric kampt nu al langere tijd met slechte publiciteit, zo gaan er geruchten dat het vertrek van een groot deel van het bestuur te wijten is aan Rian van Rijbroek. Sanderink raakte in conflict met zijn voormalige vertrouwelingen en zijn volledige uitvoerende bestuur is vorig jaar vertrokken. Door de slechte publiciteit zijn al veel belangrijke klanten vertrokken.
https://fd.nl/economie-politiek/1345171/centric-verliest-grootste-pensioenklant.
24 MEI - SURFDRAMA SCHEVENINGEN: WEL OF NIET VERSLAG DOEN?
Op 11 mei vond het tragische ongeval in Scheveningen plaats. Vijf surfers kwamen daarbij om het leven. Omroep West maakte daar een uitvoerig verslag over, maar dat kon niet iedereen waarderen. Op de redactie werd gedebatteerd over wat de juiste keuze was, waarvan wel en waarvan geen verslag zou worden gemaakt. Zo besloot de omroep om het afscheid te laten zien. Voor velen bood dit troost, anderen waren boos en vonden juist dat de surfers privacy verdienden. Met ongevallen als deze moet je nauwkeurig te werk gaan en alle mogelijke gevolgen van tevoren bespreken. Had deze ophef voorkomen kunnen worden? Wellicht. Maar de emoties van een mens zijn net zo veranderlijk als de zee en dus is helaas niet alles van vooraf te bedenken.
24 MEI - COMMUNICATIE KNVB SCHIET ALLE KANTEN OP
Er is veel onbegrip en woede over de communicatie van de KNVB. Dit ging met name over de hele besluitvorming rondom de degradatie en promotie in het betaalde voetbal en over het wel of niet hervatten van de competitie. Daarnaast waren er een aantal rechtszaken, was de procesinformatie gebrekkig, en zo kunnen we een heel stadion vullen. Kortom, het was een zooitje. ‘Een poppenkast’ als je het aan De Graafschap vraagt. De communicatie van de KNVB is verwarrend en volgens FC Utrecht was er een gebrek aan transparantie.
7 MEI - MACHTSSTRIJD DENK
Na het eerdere schandaal met Kuzu zijn er binnen de politieke partij DENK weer problemen. Deze keer niet om stiekeme avontuurtjes op de werkvloer, maar rondom fractievoorzitter Farid Azarkan. Het bestuur van DENK heeft hem namelijk uit de partij gezet. Dit omdat hij volgens partijvoorzitter Selçuk Öztürk de partij op onredelijke wijze benadeelt. Zo zouden er meerdere klachten van leden zijn binnengekomen en zou hij zijn financiële verplichtingen niet nakomen. Al meerdere maanden verkeert DENK in een machtsstrijd tussen de oprichters Kuzu en Öztürk, inmiddels zijn de scheuren in de partij goed merkbaar. Kuzu beschuldigde Öztürk dat hij het nieuws heeft gelekt van de affaire, nadat hij en Azarkan kritiek op hem leverden over het functioneren in de partij.
https://www.nu.nl/politiek/6049397/denk-bestuur-zet-fractievoorzitter-azarkan-uit-partij.html
11 MEI - DISCRIMINATIE BIJ DE BELASTINGDIENST
Na onderzoek van RTL Nieuws en Trouw geeft de Belastingdienst toe dat er sprake was van etnisch profileren. Jarenlang heeft de dienst zich schuldig gemaakt aan etnisch profileren bij de controle van aangiften voor de inkomstenbelasting. Zo zijn er volgens het onderzoek ruim 11.000 mensen met een dubbele nationaliteit aan een extra controle onderworpen. De kwestie ligt nog eens extra gevoelig omdat er momenteel nog een onderzoek loopt van de Autoriteit Persoonsgegevens naar het gebruik van dubbele nationaliteit bij de dienst Toeslagen van de fiscus. Het discriminatienieuws kon rekenen op veel kritiek vanuit de kamer en het Nederlandse publiek.
http://www.telegraaf.nl/nieuws/1448514474/belastingdienst-erkent-toch-sprake-van-etnisch-profileren
21 MEI - WAT ZEI JE? CRISIS?
Een op de drie bedrijven was niet voorbereid om te communiceren over een crisis, zo blijkt uit een enquête van Bepublic Group. 36% van de ondervraagde ondernemers had geen crisiscommunicatieplan klaarliggen. Een groot deel van de organisaties die dat wel had, miste delen of had het plan al een tijd niet meer geüpdatet. Maar er is meer. Zo blijkt er namelijk ook nog ruimte voor het verbeteren van interne communicatie. Je wilt namelijk als werknemer niet op Instagram lezen dat je geen werk meer hebt. Dat is dan wel weer een klein voordeel aan de coronacrisis: de gebreken van een onderneming komen aan het licht en tonen maar weer dat goede voorbereiding nog altijd essentieel is.
24 MEI - LUUK DE JONG SCHIET MIS MET GROEPSFOTO
In Spanje ontstond veel ophef na een groepsfoto die op kwam duiken. Op de foto staan een aantal spelers van Sevilla FC, waaronder Luuk de Jong, die een flinke overtreding maken door het niet volgen van de coronamaatregelen. De groep was groter dan een elftal en ook de anderhalve meter afstand was ver te zoeken. De foto scoorde niet bij het publiek en al gauw boden de spelers hun verontschuldigingen aan op Instagram. Zij denken straks waarschijnlijk wel twee keer na voor ze een nieuwe bbq organiseren.
28 MEI - AMERIKA IN BRAND NA DOOD GEORGE FLOYD
Het politiegeweld tegen zwarte mensen was in Amerika al vaker een trending topic. Deze maand overleed opnieuw een zwarte Amerikaan door politiegeweld. Een filmpje van de arrestatie van George Floyd leidde tot demonstraties en grote onrust in tal van Amerikaanse steden. Doordat Floyd tijdens zijn arrestatie ruim acht minuten met een knie op zijn nek volstrekt onnodig in bedwang werd gehouden, overleed hij door verstikking. Zijn dood liet heel wat stof opwaaien over racisme in Amerika en mensen trokken massaal de straat op om te protesteren. De protesten worden steeds grimmiger, zo zijn inmiddels ook veel winkels verwoest en wordt er veel geweld gebruikt door zowel de betogers als politie. President Trump dreigt momenteel om het leger in te zetten om de onrust te stoppen, in veel grote steden is al een avondklok ingesteld.
INFO
Privacy
Disclaimer
Algemene Voorwaarden
KVK: 24277242
VOLG ONS