Maandoverzicht november 2020

De beslissing in de strijd om het Witte Huis, politieke chaos in Peru, poederbrieven, spotprenten, pedojagers en een (te) drukke Black Friday: er gebeurde weer van alles deze maand op het gebied van crises en crisiscommunicatie. Wij selecteerden de opvallendste berichten:

3 NOVEMBER – DE STRIJD OM DE STEMMEN

Vier dagen na de Amerikaanse verkiezingsdag volgt de langverwachte uitslag: Joe Biden wint. In tegenstelling tot vorige presidenten geeft Trump niet meteen toe dat hij verloren heeft. Hij beweert dat er stemfraude is gepleegd en begint verschillende rechtszaken. Daarnaast weigert hij om Biden in te werken. De strijd om het presidentschap van de VS is nog niet gestreden. Trump verdwijnt in 2021 van het presidentspodium, maar waarschijnlijk niet uit het zicht.

Lees meer over voorgaande presidenten die de nederlaag hebben toegeven.

4 NOVEMBER - NIET SPOTTEN MET PRENTEN

Waar Frankrijk vorige maand werd opgeschrikt door onthoofdingen vanwege spotprenten, is ook in Nederland een leraar ondergedoken vanwege een spotprent. Deze hing volgens de leraar al vijf jaar in het klaslokaal voor educatieve doeleinden. Na de ophef in Frankrijk voelden leerlingen zich niet comfortabel. Ze verspreidden een foto van de prent via sociale media. Hier ontstond snel veel ophef over. Uit angst dat hem iets aangedaan zou worden, is de Rotterdamse leraar ondergedoken en wordt hij nu beschermd door de politie.

Als tegenreactie op de spotprenten is er een petitie gestart waarin moslims het beledigen van de profeet Mohammed strafbaar willen stellen.

Lees meer over de petitie.

10 NOVEMBER - PEDOJAGERS SPELEN VOOR EIGEN RECHTER MET DOOD TOT GEVOLG

Een groep zogenoemde ‘pedojagers’ speelt voor eigen rechter. Volgens hen dient het uitlokken van pedofielen door ‘naming and shaming’ een goed doel, namelijk het opkomen voor slachtoffers. De jagers lijken steeds actiever en agressiever te worden. Groepen als Jagers 030 en Made Guys Brotherhood schieten als paddenstoelen uit de grond. De politie noemt deze beweging zorgwekkend. Ondanks de oproep van de politie om hiermee te stoppen, krijgen de pedojagers steeds meer aanhang.

Lees meer over de pedojagers.

19 NOVEMBER – EGOCENTRISCHE KRIJGSCULTUUR IN AUSTRALISCHE ELITEGROEPEN

Na een vier jaar Australisch onderzoek naar het gedrag van de Special Forces in Afghanistan was er de conclusie dat er geloofwaardig bewijs is gevonden dat deze elitegroepen tussen 2005 en 2016 ten minste 39 ongewapende Afghanen hebben vermoord. Deze onschuldige burgers en gevangenen werden vermoord als ontgroeningsritueel voor soldaten. Om deze moorden te kunnen verantwoorden, hebben de betrokken soldaten radio’s en geweren bij de slachtoffers gelegd om te doen voorkomen alsof de slachtoffers in het heetst van de strijd waren gedood. Hoe de ruim 19 betrokken soldaten gestraft zullen worden is vooralsnog onduidelijk. En wat is een zo’n dossier gepaste veroordeling? Rechters krijgen hier een stevige kluif aan.

Lees over het onderzoek en meer nieuws over deze oorlogsmisdaden.

23 NOVEMBER - THIERRY AAN HET EINDE VAN ZIJN LATIJN

Thierry Baudet, de man met de gedurfde uitspraken, grote Latijnse woordenschat en het gezicht van Forum voor Democratie, stapt op als lijsttrekker. Dit na de antisemitische en homofobe uitingen binnen de jongerenbeweging van Forum (JFvD). Baudet kan zich niet vinden in de haatdragende berichten bij JFvD. Het vertrek van Baudet veroorzaakt chaos binnen de partij. Zijn rechterhand Theo Hiddema stapt per direct op. Andere prominenten volgen zijn voorbeeld. Baudet is niet meer welkom op het FvD-kantoor en de sloten zijn vervangen. Kort daarna stelt Baudet voor om Forum te splitsen. Niet veel later stelt hij zichzelf toch weer verkiesbaar als lijsttrekker en roept hij op tot een bindend referendum binnen de partij. Kortom, nog steeds chaos en crisis bij FvD.

Lees wat er precies is gebeurd bij de jongerenbeweging.

3 NOVEMBER – DOODSCHIETEN APEN DIERENMISHANDELING?

In 2007 verraste de gorilla Bokito met zijn ontsnapping in Diergaarde Blijdorp. Gelukkig werd de mensaap uitgeschakeld met een verdovingspistool en is een drama voorkomen. Dertien jaar later ontsnappen er wederom twee apen. Ditmaal twee chimpansees, Mike en Karibuna, uit Dierenpark Amersfoort. De bezoekers en verzorgers blijven ongedeerd, maar de twee apen moesten hun avontuur echter met de dood bekopen. Was het gebruiken van dodelijke munitie echt nodig? Om dat uit te zoeken hebben dierenrechtenorganisaties aangifte gedaan van dierenmishandeling tegen Dierenpark Amersfoort.

Lees meer over de ontsnapte chimpansees.

10 NOVEMBER – VERKLARING HOMOSEKSUALITEIT: (ON)ACCEPTABEL?

Hebben religieuze scholen het recht om ouders in een verklaring afstand te laten nemen van homoseksualiteit? Onderwijsminister Arie Slob zegt van wel: “Zolang er maar sprake blijft van een gelijke behandeling van alle leerlingen”, zo stelde hij tijdens een Tweede Kamerdebat. Met deze uitspraak kreeg Slob veel kritiek en tegengas, wat ervoor zorgde dat hij terugkrabbelde. Volgens de minister gaan verklaringen die homoseksualiteit afwijzen te ver, maar valt dit wel onder de grondwettelijke vrijheid van onderwijs van scholen. Schuurt deze vrijheid van onderwijs met het recht op een gelijke behandeling? Want kan een leerling nog wel een gelijke behandeling verwachten op deze manier? Of kan dit gezien worden als een nieuwe manier van discriminatie door en op scholen?

Lees persoonlijke verhalen van jongeren die met dit soort problemen kampen.

15 NOVEMBER - PERUAANSE POLITIEKE CHAOS

Peru is al geruime tijd een politieke chaos. Het land had binnen één week liefst drie presidenten. De Peruanen besloten massaal de straat op te gaan om te protesteren tegen de corrupte president. Dit was volgens hen het juiste moment omdat ze, door sociale media, zichzelf beter informeren en elkaars steun opzoeken. Francisco Sagasti is de nieuwe president. Hij is zijn presidentschap gestart met het tonen van medeleven aan alle slachtoffers en familieleden van de overledenen. Zal hij hiermee aan de macht blijven? Of maken we binnenkort kennis met een zoveelste nieuwe president?

Lees meer over Latijns Amerikaanse politiek.

20 NOVEMBER – POEDERBRIEVEN: INS AND OUTS

Na de serie bombrieven die Nederland eerder dit jaar teisterde, waren het deze maand 19 poederbrieven die op diverse locaties werden bezorgd waarvan 12 in Amsterdam. De ontvangers zijn onder andere hotels, ziekenhuizen, advocatenkantoren en uitgeverijen. Met welk doel wil deze poederbriefverstuurder paniek zaaien? De politie tast hier nog over in het duister.

Lees wat we tot nu toe weten over de poederbrieven.

27 NOVEMBER - WAT ZIJN DE GEZONDHEIDSRISICO’S VAN GOEDE KORTING?

Ondanks het advies om alleen noodzakelijk te winkelen, gingen mensen tijdens Black Friday toch massaal shoppen. De Randstad en Eindhoven werden overspoeld door koopjesjagers. Ook vanuit België. De 25 burgermeesters hadden in het Veiligheidsberaad aangedrongen op verscherpte maatregelen gedurende Black Friday. Zonder succes. Hadden de druktes niet voorkomen kunnen worden? En waarom heeft het kabinet niet ingegrepen? De kortingen zijn dan misschien voorbij, maar de discussie in de Kamer nog lang niet.

Lees meer over Black Friday discussies tussen gemeenten en het kabinet.

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier