Media Framing in When They See Us

 

Voor geïnteresseerden in de impact van media, maar ook de impact van racisme en discriminatie in een oneerlijk rechtssysteem is When They See Us een must.

In deze vierdelige miniserie van spraakmakend regisseur Ava DuVernay staat een pijnlijk stukje waargebeurde Amerikaanse geschiedenis centraal. Ze raadt iedereen dan ook aan de serie in eigen tempo te kijken, zodat je tussendoor adempauze kan halen. Dat is nodig, want de harde waarheid van een oneerlijk, discriminerend en racistisch rechtssysteem komt keihard binnen.

In de serie zien we hoe vijf tienerjongens in 1989, waarvan vier Afro-Amerikaans en een Latino, beschuldigd, vervolgd en veroordeeld worden van een verkrachting van een witte vrouw in Central Park New York, zonder enig bewijs. Dit kost hen uiteindelijk 5-12 jaar van hun leven, doorgebracht in de cel. De media bestempelt hen als ‘Central Park Five’ en de kijker ziet hoe ze vanaf het begin af aan geframed worden.

In 2002 komt door DNA-onderzoek de waarheid boven tafel en krijgen de inmiddels vijf volwassen mannen 40 miljoen dollar schadevergoeding van de stad. Maar ja, de schade die hen is aangedaan ten gevolge van een onrechtvaardig rechtssysteem is niet meer te herstellen.

When They See Us is een keiharde, maar ontzettend goede, documentairereeks die zeker het kijken waard is.

Ook een goede van Ava Duvernay is de documentaire 13th, over hoe de massale incarceratie van zwarte Amerikanen een moderne vorm van slavernij is. De titel verwijst overigens naar het dertiende amendement in de Amerikaanse grondwet, dat in 1865 de afschaffing van de slavernij bekrachtigde, maar nog steeds de overheid in staat stelde om veroordeelden als onvrijwillige arbeidskracht in te zetten.

Ook interessant...

Lees onze visie op crisiscommunicatie. Dit geeft je houvast voor het opzetten en het behoud van een crisisorganisatie.

Ook interessant...

Lees onze visie op crisiscommunicatie. Dit geeft je houvast voor het opzetten en het behoud van een crisisorganisatie.

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier