Social Media : Hoe zet ik dit effectief in voor mijn organisatie?

door 23-07-20Blog, Contentmarketing

Het landschap van social media is continu in beweging. Waar we in het begin van deze eeuw kennis maakten met Hyves, zit nu zo’n beetje heel Nederland op Facebook, LinkedIn en Instagram en komt er elk jaar weer een nieuw sociaal medium bij. Voor bedrijven geldt dat er veel kansen liggen op het altijd veranderende landschap van social media. Hoe speel je als bedrijf of organisatie effectief in op deze veranderingen?

 

Social media zijn een belangrijk onderdeel geworden van ieders dagelijks leven en dat geldt eens temeer voor communicatieprofessionals. Is het niet om op persoonlijk vlak in contact te blijven met hun vrienden en familie, dan is het wel om te peilen wat hun klanten/doelgroepen over hun merk en/of organisatie vinden. Want zeg nou zelf, wie heeft er de laatste paar jaar niet gebruikgemaakt van alle openbare bronnen die sociale media bieden?

Adverteren verandert net zo snel mee

Het landschap is de laatste jaren enorm veranderd. Daar hoef ik niemand van te overtuigen. Waar we tot een aantal jaar geleden massaal op Facebook zaten, zijn we nu met de massa aan het migreren naar Instagram. Logischerwijs heeft dit ook gevolgen voor de manier waarop bedrijven in contact proberen te komen met hun doelgroepen. Waar voorheen televisie en radio het adverteerlandschap domineerden, is met de komst van online en social de advertentiemacht nu in handen van bedrijven als Facebook, Google en LinkedIn.

Meten is weten

Meten is weten, dat is waar het tegenwoordig om draait. En zoals een van mijn jeugdhelden altijd al zei “’knowing is half the battle’. Waar het voorheen voor bedrijven een stuk lastiger was om te bepalen welk kanaal voor hen nu het meest effectief is, gaat het tegenwoordig een stuk gemakkelijker om te zien hoe vaak je advertentie is weergeven en welk effect dit heeft gehad op je verkoop. Online adverteren via Google ads en social media geven je het inzicht dat je wil als bedrijf. Hoeveel mensen bereik ik? Hoeveel klikken er door? Hoeveel bezoeken mijn website en hoeveel leads haal ik binnen met mijn whitepaper? En hoeveel van die mensen vallen ergens op de website af? En hebben zij bepaalde kenmerken als leeftijd, geslacht of waar komen ze vandaan? Het is allemaal in te zien. Waar begin je als bedrijf om volledig van deze mogelijkheden gebruik te maken?

Definieer eerst je doelgroep

Het klinkt een beetje cliché inmiddels. Maar een goede marketingstrategie begint met een doelgroep. Idealiter omschrijf je de persona van je doelgroep. Wat doet deze persoon? Waar ligt hij/zij ‘s nachts wakker van? Wat vindt hij/zij leuk? Of totaal niet? Welke media gebruikt deze persoon? Waar zoeken ze naar op Google? Met al deze informatie op zak kan je een gerede inschatting maken op welke media je wil adverteren.

Facebook, LinkedIn of Instagram? Waar adverteer ik op?

Daarna is het belangrijk om de media te kiezen. Het mag duidelijk zijn dat het geen zin heeft om te adverteren op media die je doelgroep niet gebruikt of met een boodschap te komen op een medium waar niet het juiste deel van je doelgroep zit. Per medium verschillen de mogelijkheden ook enorm. Van een simpel stukje tekst met een link naar je website tot een interactieve video die je naar een campagnesite brengt. Voor de meeste social media is echter de combinatie van een stukje tekst van minstens drie tot hooguit vijf regels met een passende afbeelding een juiste keuze. Maar hoe interactiever, hoe effectiever.

Goede content biedt beter resultaat

Na de mediumkeuze is het ook belangrijk om de boodschap zo goed mogelijk te verpakken. Immers, met honing vangt men meer vliegen dan met azijn. Op social media is het voor veel bedrijven nog lastig om in de juiste toon en vorm te communiceren met een doelgroep. Een goed advies hierin is: blijf dichtbij jezelf, of de identiteit van het bedrijf. Probeer niet jezelf te veranderen om beter bij je doelgroep in de smaak te vallen en probeer ook niet gevat te zijn in een reactie als dit niet nodig is, maar als je dan reageert, doe het dan goed. De belangrijkste tip bij goede content is ‘zou ik hier zelf warm van worden?’ Gebruik je boerenverstand en in veel gevallen – Less is more. Er is een reden dat twitter maximaal 280 karakters toelaat. KISS!

Luister naar je publiek

Communicatie komt van twee kanten. Bij het zenden van berichten moet je als organisatie ook reacties verwachten. Soms komt je publiek met input waar je als bedrijf op moet reageren, en soms moet je ook de trollen niet willen voeden. Hoe je dit exact doet is per situatie anders, maar ook hier geldt: gebruik je gezonde verstand en ‘pick your battles wisely’.

Schakel een professional in

Bij Sterk Werk zijn we al meer dan 25 jaar bekend in het communicatievak. Sinds dit jaar is onze digitale tak op het gebied van effectieve advertising verder uitgebreid. Benieuwd geworden naar wat wij kunnen betekenen voor jou? Of gewoon eventjes sparren over de mogelijkheden? De deur staat altijd open.

Nick Braun

Consultant, Sterk Werk Communicatie

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier