The Loudest Voice: “Fox News-kijkers willen zich geïnformeerd voelen”

 

Een serie over journalistiek is voor medialiefhebbers doorgaans bingewaardig. Zeker als het om een waar gebeurd verhaal gaat. De prijswinnende miniserie The Loudest Voice uit 2019 is daarom een absolute aanrader.

Het vertelt het verhaal van televisieproducent Roger Ailes die in 1996 op verzoek van mediatycoon Rupert Murdoch het station Fox News Channel in New York uit de grond stampt. Fox News, zoals het kortweg in de volksmond heet, groeit onder Ailes uit tot één van de invloedrijkste stations van Amerika. Hij richt zich daarbij met name op het rechts conservatieve deel van de Verenigde Staten. Dagelijks kijken gemiddeld zo’n twee miljoen mensen via de kabel of de satelliet naar de programma’s die 24 uur per dag zijn te zien.

Demagoog

In een tijdsspanne van 20 jaar wordt op een boeiende manier de handel en wandel van Roger Ailes in beeld gebracht; zowel zakelijk als privé. Te zien is hoe hij op demagogische wijze z’n Republikeinse stempel drukt op historische gebeurtenissen zoals de aanslagen van 11 september 2001 in New York op het WTC en de presidentsverkiezingen van 2008 en 2016. Zijn afschuw voor president Obama versus zijn adoratie voor president Trump steekt hij daarbij niet onder stoelen of banken. Objectieve journalistieke feiten zijn wat hem betreft van onderschikt belang.” Onze kijkers willen zich geïnformeerd voelen”, aldus Ailes.

Overschrijdend gedrag

Wie bij Fox News niet voor Ailes is, maar tegen, mag het pand per omgaande verlaten. Door zijn potentatische gedrag is hij bovendien gaan geloven dat langdurig seksueel overschrijdend gedrag en machtsmisbruik richting vrouwelijke medewerkers de norm is. Tot dat in 2016 presentatrice Gretchen Carlson een aanklacht tegen hem indient. Andere vrouwelijke collega’s volgen. Het is het begin van het einde voor Ailes die door baas Murdoch uiteindelijk met een ontslagpremie van 40 miljoen dollar de laan wordt uitgestuurd. Lang kan hij daar overigens niet van genieten, want 2017 komt hij ten val in zijn huis en overlijdt 8 dagen later.

De zevendelige serie – met een glansrol voor Russell Crowe (bekend van de film Gladiator) is mede gebaseerd op het boek van Gabriel Sherman (The Loudest Voice in the room uit 2014). De serie is in Nederland te zien via NPO Plus.

Ook interessant...

Lees onze visie op crisiscommunicatie. Dit geeft je houvast voor het opzetten en het behoud van een crisisorganisatie.

Ook interessant...

Lees onze visie op crisiscommunicatie. Dit geeft je houvast voor het opzetten en het behoud van een crisisorganisatie.

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier