Thuiswerktips 2.0. Balans tussen inspanning en ontspanning

door 6-10-20Blog, Communicatieadvies

Thuiswerken. We ontkomen er niet meer aan. Sinds deze week is het namelijk weer de aangepaste norm. Hoe dan ook is de setting veranderd. Van zoemende airco’s en lauwe kantoorkoffie naar krijsende kinderen, speelse huisdieren en buffelende mannen en vrouwen verzameld rondom de keukentafel. Hoe zorg je dat je effectief thuiswerkt en mentaal gezond blijft?

We zijn geen machine die onafgebroken draait. Als mens heb je nu eenmaal een beperkte spanningsboog. Die verschilt ook nog een keer per persoon. Zodra je thuis samen werkt met huisgenoten, wordt je persoonlijke spanningsboog hoe dan ook korter. Hoe kan je hier slim mee omgaan? Het ligt voor de hand om een rustige kamer op te zoeken en duidelijke afspraken te maken met je partner, huisgenoten en/of kinderen. Als dat niet mogelijk is, is werken met Noise cancelling headphones bijvoorbeeld een goed alternatief om omgevingsgeluid te filteren.

Lief voor jezelf

Daarnaast is hard werken niet compleet zonder ontspanning. Pak je tijd om na een sessie flink aanpoten ook even op adem te komen. Loop of fiets een rondje door de buurt. Thuiswerken heeft voor- en nadelen. Je bent minder tijd kwijt met reizen, maar je bent wel weer sneller afgeleid door alle prikkels van thuis. Probeer daarom de scheiding tussen werk en privé zo strikt mogelijk te maken. Tijdens je lunchpauze is het bijvoorbeeld niet handig om nog snel even wat mailtjes te beantwoorden. Als je werkdag erop zit, is het beter om de laptop buiten zicht te leggen. Of hem in ieder geval dicht te klappen. Zo kom je minder snel in de verleiding toch nog snel iets voor je werk te gaan doen.

Zien werkt

Thuis heb je minder zicht op de activiteiten van je collega’s. Daarom is het van belang elkaar ook op afstand regelmatig te ontmoeten. Schroom niet om te videobellen met een collega in plaats van een mailtje te sturen. Elkaar zien en spreken werkt nu eenmaal beter. Bij Sterk Werk spreken we elkaar sowieso één keer per dag op een vast tijdstip in de ochtend. Dat gezamenlijk overleg via Teams – en met de camera aan – duurt maximaal een kwartier. We nemen samen de dag door en vragen aan  “Waar kan ik jou bij helpen?” of  “Wat heb ik vandaag van jou nodig om mijn werk te kunnen doen?”

Transparant werken

Teams, Zoom, Skype, het zijn inmiddels de meest gebruikte werkwoorden van 2020. Vooral de eerstgenoemde tool heeft een aantal mogelijkheden om het samenwerken aangenaam en makkelijk mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan samen tegelijk in een bestand werken. Dat kan een Word document zijn, een presentatie of een Excelbestand. Het fijne is dat je de kantoorervaring thuis simuleert. Je kan thuis blijven sparren over een tekst, net alsof je met je collega’s in één ruimte zit. Je vindt hier de handigste tips voor het gebruik van Teams, Zoom en Discord.

Online samen

De werkplek is een belangrijke ontmoetingsplaats. Met ruimte voor sociale interactie. Anders gezegd: samen een bakkie koffie of een theetje doen, je weekend bespreken of bij elkaar langsgaan met een nieuwtje. Dat wordt nu gemist. Thuis lijkt het soms eenzaam, maar dat hoeft het niet zo te zijn. Je kan bijvoorbeeld als team vaste momenten inplannen en samen koffie te drinken achter je beeldscherm, een gesprek te starten of een kennissessie organiseren. Sinds thuiswerken weer de norm is, gaan wij bij Sterk Werk nu iedere donderdag aan het einde van de dag ook een gezamenlijk digitaal borrelmoment inplannen. Eén collega vertelt tijdens dit ontspanningsmoment iets wat hem of haar boeit en graag met de collega’s wil delen. Dat mag overal over gaan, behalve over werk. Hoe leuk is dat!

Ilse van Zoelen

Stagiaire Hogeschool Rotterdam, Sterk Werk Communicatie

Share This

Deel dit!

Deel dit verhaal op social - Snel en makkelijk hier