Veel studenten zijn nog onbekend met de ‘volwassen’ werkwereld. Je bent vaak nog jong en onervaren. Een stage is dan dé perfecte manier om je te ontwikkelen. Voor een stageperiode ben je nog vol vragen. Hoe gaat het op de werkvloer? Hoe is de sfeer binnen een bedrijf? Hoe stipt zijn de werktijden? Wordt er samen geluncht? Worden er persoonlijke dingen met elkaar gedeeld? Mijn doel voor mijn stage bij Sterk Werk was dan ook om hier meer inzicht in te krijgen. Dit zijn mijn ervaringen uit het bedrijfsleven.

Sfeer

Eén van de werkzaamheden bij Sterk Werk is het helpen organiseren van mediatrainingen. Tijdens deze trainingen kan ik niet alleen ervaren hoe het gaat bij dit bedrijf, maar ook bij andere bedrijven. Zo krijg ik een beter beeld van de volwassen werkwereld. Een wereld die over twee jaar mijn werkwereld wordt. Vorige week ging ik mee naar een crisissimulatie waarbij er twee groepen werden getraind. De ene groep had al veel ervaring met crisiscommunicatie en de andere groep minder. Bij de minder ervaren groep was er onder de deelnemers sprake van hectiek en soms besluiteloosheid. De ervaren groep had alleen nog wat ondersteuning nodig. De sfeer binnen deze groepen was dan ook compleet verschillend. En bij elke mediatraining die ik bijwoon, merk ik ook een verschil in bedrijfscultuur. De ene klant gedraagt zich heel formeel en de andere juist helemaal niet. Sommige bedrijven hebben protocollen die tot in de puntjes zijn uitgewerkt, maar toen de crisis uitbrak, wisten ze niet goed hoe ze moesten handelen. Andere bedrijven waren juist heel flexibel en wisten zonder uitgebreide protocollen goede resultaten te bereiken.

Vaktaal

Een andere ontdekking is vaktaal. In de eerste weken van mijn stage werd ik direct ondergedompeld bij de verschillende klanten van het bureau. De vaktaal binnen financiële- en zorginstellingen is dan ook anders dan je gewend bent als student. Deze taal kan je alleen leren door het te zien en te ervaren. Dit zorgt ervoor dat ik af en toe aan collega’s moet vragen wat woorden betekenen. Ik kijk ook meerdere malen op www.synoniemen.net om professionelere woorden op te zoeken. Dit doe ik vooral tijdens het schrijven van persberichten en het onderhouden van klantencontact.

Generatiekloof

Ik ben momenteel bezig met het ontwikkelen van een training. Dit doe ik samen met mijn collega Hananja. De training sluit aan bij de ontdekkingen die ik doe tijdens mijn stageperiode. Dat is de enorme generatiekloof met Generatie Z en de generatie daaronder. Een paar weken geleden hebben we onze eerste plannen gepresenteerd. De presentatie bevestigde de kloof. Voorbeelden van accounts en trends die ik liet zien, waren bij sommige oudere collega’s compleet onbekend. Gelukkig krijg je bij Sterk Werk de vrijheid om jezelf te verdiepen in de volwassen werkwereld, maar krijg je ook de mogelijkheid om je eigen inbreng te geven. Het is een bedrijf dat wil vernieuwen en wil meedenken om het voor studenten en jong volwassenen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De generatiekloof is geen probleem. Het zorgt juist voor alleen maar ontwikkelingen. ‘The best of both worlds.’

Antwoorden

Ik heb op al mijn vragen een antwoord gekregen. De sfeer bij Sterk Werk heeft me positief verrast. Iedereen is heel aardig. Ze willen je altijd helpen en betrekken je bij hun eigen projecten. Er is tijd voor een praatje en een grapje en op kantoordagen lunchen we gezellig samen. Dan delen we ook wat we na werktijd beleven. De nieuwe locatie van Sterk Werk heeft allerlei voordelen. Vooral de ligging. Je kunt paardjes kijken terwijl je achter je bureau zit omdat we boven een manage zitten. En je bent nog geen stap verwijderd van het prachtige Rotterdamse Kralingse Bos. Tijdens lunchtijd lopen we dan ook vaak een rondje door het bos. Van alle bedrijven die ik heb bezocht tijdens deze stage was Sterk Werk de leukste! Wil jij hier ook werken of stagelopen? Solliciteer dan nu! Ze hebben nog één stageplek voor de periode februari tot en met juni beschikbaar.