• Home
  • nieuws
  • Links handig? Zes willekeurige feiten over linkshandigen

Links handig? Zes willekeurige feiten over linkshandigen

stock market manipulation

Gert Hofsteenge, (linkshandig) 

Wat hebben Da Vinci, Michelangelo, Escher en Mozart gemeen? Zeker, het zijn creatievelingen. Maar ze waren ook alle vier linkshandig. Is dat toeval of zijn creatieve mensen inderdaad vaker linkshandig? *

Zondag 13 augustus is linkshandigendag. Een paar interessante feiten:

1. Basketballers zijn vaker linkshandig, golfers zijn vaker rechtshandig.

Een wetenschappelijk model voorspelde dat meer dan 50 procent van de basketballers linkshandig moet zijn en 96 procent van de golfers rechtshandig. Het model bleek zeer accuraat**. Nu ken ik maar twee experts op dit terrein: een linkshandige basketballer, Barack Obama. En een rechtshandige golfer, Donald Trump. Kies maar hoe je het wilt hebben.

2. Linkshandigen kunnen goed onder water kijken.

Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de rechter hersenhelft van een linkshandige dominanter is. Bij een rechtshandige is dit andersom.

3. Linkshandigen kunnen goed tennissen en boksen.

Zij hebben namelijk vaker te maken met een rechtshandige tegenstander en zijn dus op zo’n tegenstander getraind. Voor hun rechtshandige tegenstanders geldt dat niet.

4. Linkshandigen kunnen goed multitasken.

Je kunt namelijk sneller nadenken. Bij linkshandigen is er een snellere communicatie tussen de linker- en rechter hersenhelft. Dat maakt dat je makkelijker kunt omgaan met grote hoeveelheden informatie.

5. Linkshandigen zijn bijzonder.

Er zijn nou eenmaal niet heel veel mensen die met links schrijven. Linkshandige celebrity’s zijn onder andere Lady Gaga, Leonardo DiCaprio en Albert Einstein.

6. Linkshandigen zijn heel slim.

Er zijn namelijk meer linkshandigen dan rechtshandigen met een IQ boven de 140. En volgens Mensa is een vijfde van de mensen die 2 procent boven het hoogste gemiddelde in een IQ-test halen linkshandig.  ****)

Ongetwijfeld ken jij ook wel iemand die linkshandig is, maar die alle briljante karaktertrekken mist die een linkshandige kenmerken. Niet getreurd, er zijn genoeg creatievelingen over die je aan boord kunt halen.

Neem bijvoorbeeld de Sterk Werk Communicatie Groep. Een korte rondgang leerde dat bijna de helft (44%) van de medewerkers linkshandig is. Daar steekt een landelijk gemiddelde van 10% schril bij af.

Linkshandigendag of niet, je weet ons nu te vinden.

*) https://www.nemokennislink.nl/publicaties/zijn-linkshandigen-creatiever

**) https://www.scientias.nl/daarom-zijn-linkshandigen-zo-zeldzaam/

***) https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/18/pocketbasketballer-lacht-nu-de-reuzen-uit-9322257-a1559497

****) http://www.funnz.nl/bewezen-mensen-links-schrijven-slimmer/