Crisiscommunicatie, Dr. Phil weet raad.

‘Don’t wait until you’re in a crisis to come up with a crisis plan.’ – Phil McGraw

Gert Hofsteenge, Director Strategy & Innovation bij Sterk Werk Communicatie & Content Marketing

Zodra je de kop van deze blog leest, denk je het waarschijnlijk meteen: daar komen ze weer met Dr. Phil op de proppen. De man die alles beter weet en elk probleem – hoe complex ook – binnen drie kwartier weet op te lossen. Een lichte irritatie bekruipt je. Mij vergaat het niet anders.

Toch is het leerzaam om eens in te zoomen op de filosofie van deze man. Eén van zijn uitspraken staat bovenaan dit stuk. Hoe flikt hij het telkens weer binnen drie kwartier? Het antwoord: hij heeft een plan. Specifiek voor de kwestie die speelt heeft Dr. Phil al een oplossing bedacht. Daarmee redt hij zijn gasten en zichzelf met verve uit de schrijnende situatie die zich voltrekt op het scherm. Het ziet er telkens weer verrassend logisch uit.

Niet wachten

Uit onderzoek van het COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven geen crisisplan heeft. Dat is ook mijn ervaring bij veel bedrijven en organisaties die mij inriepen tijdens een crisis of een serieus issue. Wat je dan ziet is emotie, verwarring, besluiteloosheid en ontkenning. Noem maar op. Dr Phil revisited. Dat kan beter en eigenlijk moet het ook beter. Of, om toch weer onze televisiedokter te citeren: “Wacht niet tot je in een crisis zit om een crisisplan op te stellen.” Het klinkt heel gemakkelijk en in essentie is het dat ook. Pas als je een plan hebt, kun je aan de slag. “You can’t change what you don’t acknowledge,” zegt Dr. Phil ook. Dus geef het maar toe.

Aan de slag

Heb jij al een crisisplan voor je organisatie? Weet jij wat je moet doen in geval van een product recall, een ongeval of een Zembla-reportage waardoor je reputatie een opdonder krijgt? Mijn advies: ga aan de slag en maak dat plan. Ik denk graag met je mee.

Sterk Werk is 24/7 bereikbaar op het crisisnummer 06-47587045. Liever de crisis voor zijn? Een gedegen voorbereiding is goud waard. Situaties zijn bewezen sneller onder controle met hulp van een crisisteam en crisiscommunicatieplan. Ben je benieuwd naar onze aanpak? Lees verder via deze link of neem contact op via 010 - 456 78 49 en vraag naar Jaap Jochmann.