Karine Jean-Pierre, de perssecretaris van het Witte Huis, werd tijdens een persbriefing overvallen door een vraag van een journalist die wilde weten of er al een reactie was van President Biden op het overlijden van Tina Turner. Ze weet van niets, maar begrijpt onmiddellijk de impact en dat het belangrijk is om een passende en empathische reactie te geven. Het resulteerde in een mooi staaltje woordvoering. Kijk hier naar haar optreden:

(Bron: Bloomberg/TikTok).

Wat doe je wanneer je als woordvoerder plotseling voor het blok wordt gezet? Hier zijn zeven vuistregels:

  • Zorg altijd dat je de laatste nieuwsupdate kent die voor jouw organisatie van belang is wanneer je een journalist te woord staat. Hij/zij doet vooraf namelijk precies hetzelfde.

  • Als het breaking news betrekking heeft op een tragische gebeurtenis, zoals het overlijden van Tina Turner, toon dan medeleven en empathie. “Ik ben geschokt en bedroefd door dit nieuws. Mijn gedachten zijn bij de familie en vrienden.”

  • Concentreer je en blijf rustig. Het is belangrijk geen overhaaste conclusies te trekken of onjuiste uitspraken te doen. Werk volgens het principe van: Facts (feiten en cijfers), Feelings (empathie, compassie) and Fixes (de oplossing, het vervolg).

  • Laat je niet verleiden om te reageren op een manier die niet bij jou past of die niet in lijn is met de boodschap van je organisatie. Blijf altijd authentiek en eerlijk.

  • Als je geconfronteerd wordt met een vraag waar je geen concrete informatie over hebt, vermijd dan speculeren. Het is beter toe te geven dat je niet over de juiste gegevens beschikt. En soms is “ik weet dit ook niet, maar ik ga dat wel voor je uitzoeken” ook een antwoord.

  • Als de journalist niet tevreden is met je antwoord en de grenzen van fatsoen overschrijdt, wees dan assertief maar blijf respectvol. “Ik begrijp dat je op zoek bent naar antwoorden, maar dit is wat ik er op dit moment over kan zeggen. Daar wil ik het dan ook bij laten.”

  • De ervaring leert: Hoe meer je oefent op mogelijke vragen en scenario’s, des te beter ben je in staat professioneel het woord te voeren. Dus oefenen helpt.

Ook oefenen hoe om te gaan met media? We helpen je graag. Kijk hier naar ons aanbod: mediatrainingen